E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28193
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantojuma atklāšanās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2022
zanna

Sveiki! Man ir trīs bērni no vīrieša, ar kuru deviņus gadus nedzīvoju vienā vietā. Mēs visi esam Latvijas pilsoņi. Es ar bērniem dzīvoju Apvienotajā Karalistē, viņš dzīvoja Vācijā. Pirms divām dienām no radiniekiem uzzināju, ka viņš ir miris un apglabāts Vācijā (2022. gada 11. aprīlī). Iespējams, viņam ir parādi un kredīti. Kādi dokumenti ir nepieciešami, lai bērniem par tiem nebūtu jāmaksā, kad viņi būs pilngadīgi? Bērniem tagad ir 9 gadi. Cik ilgā laikā nepieciešams aizpildīt dokumentus? Paldies!

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Ja starp jums un bērnu tēvu nepastāv laulības attiecības, jūs varat pārstāvēt savu bērnu tiesiskās intereses mantojuma pieņemšanā.

Notariāta likuma 293. pants nosaka, ka mantojuma atklāšanos zvērināts notārs izsludina pēc ieinteresēto personu lūguma vai sava ieskata (Civillikuma 659. un 665. pants) gadījumos, kad:

1) mantinieki nav zināmi;

2) nav droši zināms, ka mantojuma tiesību pieteicēji ir vienīgie un tuvākie mantinieki;

3) mantinieki ir zināmi, bet negrib vai nevar pieņemt mantojumu vai izteic vēlēšanos to pieņemt ne citādi kā uz inventāra tiesības pamata;

4) mantiniekiem, testamenta izpildītājiem vai mantojuma aizgādnim nav zināmi uz mantojamo mantu gulošie parādi.

Sludinājums par mantojuma atklāšanos publicējams oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” (Notariāta likuma 300. pants). Tādējādi, lai pārbaudītu, vai mantojuma lieta jau ir atklāta, jums ir iespēja to izdarīt oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, sadaļā “Mantojumu ziņas”.

Pēc mantojuma atklāšanās paziņojuma izsludināšanas jums kā potenciālo mantinieku likumiskajai pārstāvei ir tiesības izteikt vēlēšanos to pieņemt ne citādi kā uz inventāra tiesības pamata, t. i., mantiniekam, kas grib izlietot inventāra tiesību, ne vēlāk par diviem mēnešiem no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos jāvēršas pie notāra ar lūgumu uzdot sastādīt inventāru tiesu izpildītājam pēc Civilprocesa likuma noteikumiem vai likumā norādītajos gadījumos – bāriņtiesai (Civillikuma 709. pants).

Attiecībā uz mantojuma atklāšanos citās valstīs nav kompetences sniegt atbildi par tajās noteikto mantojuma atklāšanās un pieņemšanas kārtību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas