E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28167
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Par laulātā parādiem pēc laulības līguma noslēgšanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. decembrī, 2022
Sieviete

Labdien!

Esmu jau vairākus gadus laulībā, ir trīs nepilngadīgi bērni. Nesen uzzināju, ka vīrs spēlē azartspēles. Gribēju šķirties, bet sarunājām, ka noslēgsim laulības līgumu un vīrs vairs nespēlēs. Laulāto starpā ir noslēgts līgums par visas laulāto mantas šķirtību, vīram paliek SIA, bet man daži nekustamie īpašumi, no kuriem divi īpašumi man piederēja pirms laulības, vēl vienu es iegādājos 2021. gadā uz sava vārda, savukārt garāžu vīrs man uzdāvināja ar dāvinājuma līgumu šīgada aprīlī. Uzņēmumu reģistra lēmums par ieraksta izdarīšanu laulāto mantisko attiecību reģistrā stājas spēkā 10. datumā, vēl pēc divām nedēļām tika izdarīts ieraksts zemesgrāmatā, bet, kā es noskaidroju, vīrs jau 11. datumā uz sava vārda paņēma patēriņa kredītu.

Ja vīrs neatmaksās kredītu, vai trešās personas var vērst piedziņu uz manu īpašumu? Laulības līgumā ir punkts, kurā minēts, ka saistošu spēku pret trešajām personām tas iegūst tikai pēc ierakstīšanas mantisko attiecību reģistrā un par nekustamajiem īpašumiem – arī zemesgrāmatā. Ja UR lēmums par ieraksta izdarīšanu laulāto mantisko attiecību reģistrā stājas spēkā 10. datumā, bet zemesgrāmatā 25. datumā, savukārt vīra līgums par kredītu noslēgts 11. datumā (tajā pašā mēnesī), vai kreditoriem ir/nav tiesību vērst piedziņu uz manu īpašumu? Ja šādas tiesības ir, vai laulības šķiršana pasargās manu īpašumu no parādu piedziņas? Paldies!

A
atbild:
30. decembrī, 2022

Gan no likuma (Civillikuma 140. pants), gan no jūsu minētā laulības līguma nosacījuma izriet, ka laulības līgums spēku pret trešajām personām iegūst pēc ierakstīšanas mantisko attiecību reģistrā un attiecībā uz nekustamo īpašumu – zemesgrāmatā. Tātad, ja ieraksts mantisko attiecību reģistrā ir veikts 10. datumā un vīrs patēriņa kredītu ir paņēmis 11. datumā, minētais ieraksts ir saistošs vīra kreditoriem.

Ja patēriņa kredīts ir uz vīra vārda un viņš to ir paņēmis jau pēc laulību līguma spēkā stāšanās attiecībā pret trešajām personām, tad jums nebūtu pienākuma maksāt šo kredītu, kā arī kreditoram nebūtu pamata vērst piedziņu uz jūsu atsevišķo īpašumu, jo Civillikuma 121. pants nosaka, ka, pastāvot laulāto visas mantas šķirtībai, par saviem parādiem katrs laulātais atbild ar savu mantu.

Vienīgi jānorāda, ka laulāto mantas sadalīšana neatņem laulāto kreditoriem viņu tiesības, arī trešo personu iegūtās tiesības paliek spēkā, ja tādas ir bijušas līdz laulības līguma noslēgšanai un reģistrācijai. Tāpat, ja jums ar vīru ir kreditori, kuriem ir iepriekš nodibinātas tiesības, piemēram, uz īpašumu, kuru esat sadalījuši ar laulības līgumu, šīs tiesības nezūd arī pēc laulības šķiršanas (ja vien attiecīgi netiek nokārtotas).

Neskaidrību gadījumā aicinu vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas