E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28094
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbinieku atalgojuma publiskošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2022
Rihards

Labdien! Ir jautājums par Datu aizsardzības likumu, īpaši darbinieku algām. Esmu lasījis, ka ar darbinieku algām var tikt atainots konkrētās personas dzīves līmenis, tāpēc to uzskata par ierobežotas pieejamības informāciju (informācija no 2019. gada). Tomēr, ja darbinieks uzzina personas algu no darba sludinājuma un pēc tam to pastāsta citai personai (kura strādā vienā uzņēmumā), vai tas ir uzskatāms par personas datu aizsardzības likuma pārkāpumu? Ja ir, tad kāpēc algas tiek publiski norādītas sludinājumos saskaņā ar Darba likumu (šī prasība noteikta likuma 32. panta trešajā daļā)?

A
atbild:
27. martā, 2023

Informācijas atklātības likuma 5. panta 6. daļa nosaka, ka par ierobežotas pieejamības informāciju nav uzskatāmas ziņas, kas ir pieejamas sabiedrībai bez likumā paredzētajiem ierobežojumiem vai kas jau ir publicētas.

Ņemot vērā, ka Darba likuma 32. panta trešajā daļā ir noteikts darba devēja pienākums, izsludinot vakanci, publiskot attiecīgā amata darba algas kopējās mēneša vai gada summas bruto vai paredzēto stundas tarifa likmes samaksas amplitūdu, šādas ziņas nav uzskatāmas par ierobežotas pieejamības informāciju un nerada (un nevar radīt) jums negatīvas sekas, t. i., darba sludinājumā minētās informācijas izplatīšana NAV fizisko personu datu aizsardzības tiesiskā regulējuma pārkāpums.

Kā norādīts iepriekš, darba sludinājumā darba devējs var publiskot darba samaksas amplitūdu (darba samaksas apmēru “no”–“līdz”). Šādā gadījumā jums nav precīzi zināms, par kādu darba samaksu konkrētais darbinieks tika nolīgts. Tādēļ savos komentāros nevarat izteikt apgalvojumu par darba samaksas apmēru, balstoties tikai uz sludinājumu, kurā ir norādīta darba samaksas amplitūda. Darba samaksas apmērs ir pušu vienošanās priekšmets, kas vainagojas ar darba līguma noslēgšanu (norādot tajā konkrētu darba samaksas apmēru). Savukārt darba samaksas apmērs, kas norādīts darba līgumā, var tikt uzskatīts par ierobežotas pieejamības informāciju, ja tas paredzēts ārējos normatīvos aktos vai ja šāds statuss informācijai ir noteikts ar uzņēmuma vadības rīkojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas