E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28074
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Ar sociālo darbinieku ir jāsadarbojas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2022
Anete

Labdien! Ir izveidojusies situācija, ka 2022. gada vasarā tika saņemta sūdzība, ka bērniem nav piemērotu apstākļu dzīvošanai. Ir aizritējis pusgads, taču sociālā dienesta darbinieki vēl joprojām nāk pie manis, kaut arī bērni ir apģērbti, paēduši. Kādas ir manas tiesības, lai sociālā dienesta darbinieki pie manis vairs nenāktu? Esmu iepriekš ar viņiem runājusi, ka nevēlos, lai viņi nāktu. Vai man ir tiesības saukt policiju un neielaist viņus dzīvoklī, kuru īrēju? Cik bieži viņi drīkst nākt pārbaudēs uz manu dzīvesvietu? Kad jautāju, kas tieši viņiem nepatīk mūsu ģimenē, saņemu atbildi, ka mēs neko sliktu nedarām, tikai palīdzam, netiek sniegti konkrēti skaidrojumi. Viņi ilgu laiku vairākas reizes uzbāzās, lai nokārtoju trūcīgā statusu. Vai viņiem ir šādas tiesības? Kad nokārtoju trūcīgā statusu, šķiet, apmeklējumi ir kļuvuši biežāki. Vai man ir tiesības no šī statusa atteikties?

A
atbild:
14. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja jums ir tiesības uz trūcīgā statusu, ko sociālais dienests piešķir mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem, un tas savukārt dod tiesības uz pašvaldības sociālo palīdzību, tostarp materiālo, var rasties jautājums –, kāpēc gribat no tās atteikties un no kādiem līdzekļiem ģimene dzīvo.

Jūsu situācijas raksturojums, ka sūdzība bijusi tāpēc, ka “bērniem nav piemērotu apstākļu dzīvošanai”, nesniedz priekšstatu, kāpēc esat nonākuši sociālā dienesta redzeslokā.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikts, ka tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna intereses ir prioritāras. Visām darbībām attiecībā uz bērnu, neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai pašvaldību institūcijas, sabiedriskās organizācijas vai citas fiziskās vai juridiskās personas, kā arī tiesībaizsardzības iestādes, prioritāri ir jānodrošina bērna tiesības un intereses.

Sociālajam dienestam ir ne tikai tiesības zināt, kāda ir situācijā ģimenē, kurā aug bērni, bet arī pienākums būt informētam par iespējamajām problēmām un riskiem, kas nozīmē – ir jāpārliecinās, ka tādu nav, jāsniedz atbalsts, ja tāds ir nepieciešams, lai pārvarētu šādas situācijas.

Primāri sociālā darbinieka rūpe ir bērnu intereses, vienlaikus respektējot arī vecākus. Sarunā ar sociālo darbinieku varat izklāstīt pašreizējo situāciju, pamatot, kāpēc jūs emocionāli apgrūtina sociālo darbinieku apmeklējums, un pārrunāt, kādas ir jūsu sadarbības perspektīvas. Vecāki arī paši var interesēties un pārliecināties, kādu palīdzību un atbalstu viņu bērni un ģimene var saņemt.

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantu bērns līdz pilngadības sasniegšanai ir vecāku aizgādībā. Vecākiem ir pienākums rūpēties par bērna pilnvērtīgu attīstību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas