E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28064
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Satiksmes negadījumā cietušajam zaudējumus atlīdzina atbilstoši tiesību aktos noteiktajam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! Es cietu CSNg un kļuvu 1. grupas invalīds, kopjams. Apdrošināšana sedz medikamentus utt. Man ir noteikts rekomendācijās lietot uzturā extra virgine olīveļļu, truša un vistas gaļu, salātus. Vai tas man arī tiks apmaksāts? Paldies!

A
atbild:
14. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (OCTA likums) ir noteikts, kuri ceļu satiksmes negadījumā personai nodarītie zaudējumi ir materiālie zaudējumi (mantiskie), kuri – nemateriālie (morālais kaitējums).

Likuma 20. pantā ir uzskaitīti zaudējumi saistībā ar cietušās personas ārstēšanu: izdevumi, kas saistīti ar neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes sniegto palīdzību cietušajai personai, cietušās personas nogādāšanu, ievietošanu, uzturēšanu, diagnostiku, ārstēšanu un rehabilitāciju ārstniecības un medicīniskās rehabilitācijas iestādē (ieskaitot ceļa izdevumus, apmeklējot ārstniecības vai medicīniskās rehabilitācijas iestādi), cietušās personas kopšanu, ārstniecisko līdzekļu iegādi, ārstniecisko uzturu, ārstēšanos mājas apstākļos (ieskaitot ceļa izdevumus, apmeklējot ārstniecības vai medicīniskās rehabilitācijas iestādi), kā arī protezēšanu, endoprotezēšanu un tehnisko palīglīdzekļu iegādi vai nomu.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 1008 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem” noteikts, kādi ir materiālos zaudējumus apliecinošie dokumenti: kases čeki un/vai darījumu apliecinošas kvītis (oriģināli) ar maksātāja rekvizītiem par saņemtajiem medicīnas un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, iegādātajiem ārstniecības līdzekļiem (ārstnieciskajiem preparātiem, zālēm un vitamīniem). Savukārt apdrošināšanas atlīdzības regulārie maksājumi ir maksājumi, kurus ceļu satiksmes negadījumā cietušās personas darbspēju zaudējuma vai nāves dēļ veic apdrošinātājs vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs.

Par konkrēto izdevumu atlīdzināšanu jāuzzina apdrošināšanas sabiedrībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 191 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas