E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28035
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā iegūt informāciju no mājas lietas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2022
Deniss

Labrīt! Mājas apsaimniekošanas uzņēmums (RNA) ikmēneša rēķinos neuzrāda mājas fondā uzkrāto naudas summu, kaut arī īrnieki lūdz sniegt informāciju par konta statusu. RNA atbild, ka informācija tiks sniegta mājas pilnvarotajam pārstāvim, savukārt mājas pilnvarotie reti atbild uz zvaniem un apgalvo, ka viņiem nav laika izpētīt ar māju saistītos jautājumus. Kur man ir jāraksta prasība, lai iegūtu nepieciešamo informāciju? Kā var ietekmēt mājas apsaimniekošanu, lai katru mēnesi saņemtajos rēķinos tiktu norādīta summa, kas ir mājas fondā?

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 28. panta trešā daļa nosaka, ka dzīvojamās mājas īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu bez ierobežojumiem un izgatavot dokumentu atvasinājumus, ievērojot personu datu aizsardzības prasības.

Lai iepazītos ar interesējošo informāciju, jums būtu jāvēršas ar iesniegumu pie mājas pārvaldnieka.

Tiesa, Ekonomikas ministrijā pastāvīgi tiek saņemtas dzīvokļu īpašnieku un pārvaldnieku rakstveida un mutvārdu sūdzības un iesniegumi, vēršot uzmanību, ka pārvaldnieki nereti liek šķēršļus dzīvokļu īpašniekiem iepazīties ar savas mājas dokumentiem, proti, pārvaldnieks nesadarbojas ar īpašniekiem un neuzrāda pieprasītos dokumentus, vai arī tie netiek ievietoti mājas lietā.

Tāpēc ir pieņemti grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kuri stājās spēkā 2022. gada 3. maijā un kuri paredz, ka no 2023. gada 1. marta Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) būs kārtojamas mājas lietas visās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās.

Vairāk par mājas lietas kārtošanu varat lasīt LV portāla publikācijā “Dzīvojamās mājas lieta un sapulces – Būvniecības informācijas sistēmā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas