E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27960
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Par īpašumtiesību maiņu ieķīlātam īpašumam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
Zane

Laulības laikā uz sievas vārda tika paņemts hipotekārais kredīts mājas būvniecībai. Vīrs tika noformēts kā kredīta galvotājs. Māja tika uzcelta un nodota ekspluatācijā. Pēc vairākiem gadiem nolēmām šķirties, ko izdarījām pie notāra, papildus noslēdzot savstarpēju vienošanos, ka mājā turpmāk dzīvos vīrs, kurš veiks visus maksājumus par māju (tai skaitā ikmēneša summas par kredītu ieskaitīšanu sievas kontā) un maksās bijušajai sievai izpirkuma ikmēneša summu par daļu, par kuru tika panākta vienošanās. Šobrīd esam situācijā, ka bijušais vīrs ir ieguvis mantojumu, kuru tūlīt pārdos, un vēlas ar šo summu nomaksāt atlikušo (vairāku desmitu tūkstošu apmērā) kredīta summu, tai skaitā atlikušo summu bijušajai sievai, un pārreģistrēt īpašumu uz sava vārda. Mums nav saprotams, kā šajā situācijā var veikt īpašuma pārreģistrāciju uz bijušā vīra vārda. Vai to var veikt caur banku, slēdzot trīspusēju līgumu starp bijušo vīru, banku un bijušo sievu, ka bijušais vīrs uz sava vārda pārņem kredītu un uzreiz nomaksā visus maksājumus, iegūstot īpašumu un to reģistrējot zemesgrāmatā? Vai bijušais vīrs uz vienošanās pamata ieskaita bijušās sievas kontā summu (vai šajā gadījumā VID nepieprasīs papildu nodokļus bijušajai sievai, aizpildot deklarāciju), kas nosedz kredītu, tādējādi viss īpašums pāriet uz sievas vārda, un tad ar atsevišķu līgumu tiek pārrakstīts uz bijušā vīra vārda? Kādi šajā gadījumā būtu jāmaksā nodokļi? Nav saprotams, kā šo jautājumu risināt. Varbūt jūs varat ieteikt vēl kādu variantu.

A
atbild:
07. decembrī, 2022

Jūsu minētajā situācijā ieteiktu vispirms vērsties bankā, lai noskaidrotu jūsu iespējas, jo līdz brīdim, kamēr saistības nav dzēstas un nekustamais īpašums ir ieķīlāts par labu bankai, īpašumtiesību maiņa (arī kredītņēmēja maiņa) ir jāsaskaņo ar kreditoru. Attiecīgi pirmajā gadījumā par nepieciešamo kārtību un līgumu slēgšanu jūs informēs banka, ja piekritīs īpašnieka un/vai kredītņēmēja maiņai.

Savukārt otrajā gadījumā, ja jūs dzēsīsiet saistības ar bijušā vīra naudas līdzekļiem, pēc tam, kad nekustamais īpašums tiks atbrīvots no ķīlas par labu bankai, varēsiet vienoties ar vīru par īpašumtiesību pārreģistrāciju, piemēram, uz dāvinājuma līguma pamata.

Vairāk par to, kas jāzina, slēdzot dāvinājuma līgumu, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Īpašumtiesības var tikt mainītas arī uz pirkuma līguma pamata, piemēram, jūsu minētajā situācijā tas varētu būt arī “draudzības pirkuma līgums” (Civillikuma 2015. pants). Plašāk par to, kas jāņem vērā, slēdzot draudzības pirkuma līgumu, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Attiecībā uz nodokļu maksājumiem iesaku vērsties Valsts ieņēmumu dienestā, lai noskaidrotu, kādi maksājumi konkrētajā gadījumā, saņemot no bijušā vīra naudas līdzekļus, jums ir jāveic (ņemot vērā summu un to, ka vairs nesastāvat laulībā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas