E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27958
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Dzīvesvietas deklarēšana dzīvoklī, bet vasarā – laukos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
Vija

Labdien! Man ir divi īpašumi, dzīvoklis Rīgā un vasarnīca laukos. Vai es varu deklarēt dzīvesvietu 6 mēnešus dzīvoklī un otrus 6 mēnešus vasarnīcā (un tā katru gadu)? Vai ir kādi ierobežojumi?

A
atbild:
30. novembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. panta pirmajai daļai dzīvesvieta ir jebkura personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Savukārt minētā likuma 8. panta ceturtā daļa noteic, ka dzīvesvietas deklarētājam vai viņa likumiskajam pārstāvim, vai personai, kuru dzīvesvietas deklarētājs vai viņa likumiskais pārstāvis rakstveidā pilnvarojis, ir tiesības deklarācijā norādīt vienu papildu adresi Latvijā vai ārvalstī, kā arī laikposmu, kurā viņš tajā ir sasniedzams.

Līdz ar to droši varat norādīt vasarnīcu laukos kā savu papildu adresi, kurā noteiktajos laika posmos atrodaties, tas būs ērtākais risinājums. Tomēr, ja vēlaties, varat nenorādīt papildu adresi, bet mainīt savu deklarēto dzīvesvietas adresi, jo likumā nav noteikti ierobežojumi, cik bieži iespējams mainīt deklarēto dzīvesvietu. Likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas