E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27957
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Izmeklēšanas darbību veikšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
Gints

Labdien! Dzīvojam pilsētā un vienā mājā ar kaimiņu, kurš regulāri mani filmē ar telefonu, īpaši gadījumos, kad sanāk braukt aiz viņa. Pēc tam viņš uzreiz dodas uz Valsts policiju, lai uzrakstītu iesniegumu par izsekošanu. Kāds pamats ir tam, ka policija reaģē uz šāda veida “murgiem”, izsauc mani sniegt paskaidrojumus, līdz ar to tiek radītas neērtības un finansiāls kaitējums, jo tiek kavēts darbs. Kas to kompensēs? Vai Valsts policijai ir pamats to uzskatīt par izsekošanu? Vai kaimiņš drīkst bez manas piekrišanas filmēt mani un manu īpašumu un iesniegt video materiālu policijai (vai tā nav personas datu nodošana trešajai personai)? Ar viņu runāt ir bezjēdzīgi.

A
atbild:
25. novembrī, 2022

Likuma “Par policiju” 10. pants nosaka, ka saskaņā ar policijas uzdevumiem policijas darbinieka pamatpienākumi atbilstoši dienesta kompetencei ir: reģistrēt iesniegumus un informāciju par noziedzīgiem nodarījumiem un citiem likumpārkāpumiem, par notikumiem, kuri apdraud personu vai sabiedrības drošību, un par tajos iesaistītajām personām; savlaicīgi reaģēt uz sniegto informāciju; nodot kompetentām amatpersonām un institūcijām saņemto informāciju par personu vai sabiedrības drošību apdraudošiem notikumiem (avārijām, ugunsgrēkiem, katastrofām, stihiskām nelaimēm un citiem gadījumiem).

Tādējādi policijas darbinieks, saņemot iesniegumu par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, reaģē uz tajā minētajiem faktiem, tos pārbauda, noskaidro citu iesaistīto pušu viedokli u. tml.  Konstatējot, ka iesniegumā minētie fakti nav apstiprinājušies, izbeidz lietvedību.

Attiecībā uz citu personu video fiksāciju publiskajā telpā (filmēšanu ar telefonu) – tas nav uzskatāms par datu subjekta privātuma aizskārumu, jo šādas darbības tiek veiktas publiskajā telpā un, kā izriet no jautājuma, persona, kura veic filmēšanu, šādas darbības veic savu leģitīmo interešu aizsardzības nolūkā un iespējamā noziedzīgā nodarījuma prevencijas vai izmeklēšanas nolūkā. Ziņošana un šādu video materiālu nodošana tiesībsargājošajām iestādēm nav uzskatāma par datu apstrādes pārkāpumu vai nodošanu trešajām personām bez tiesiska pamata.

Par personas rīcību, iesniedzot VP iesniegumus (kuros minētie fakti nav apstiprinājušies), kā rezultātā jums ir nodarīts materiālais kaitējums, jūs civiltiesiskā kārtā varat vērsties tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas