E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27951
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Juridiskās palīdzības administrācija izskata valsts kompensāciju cietušajam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
Signe

Pēc krimināllietas noslēgšanas (pēc tiesas sprieduma) esmu saņēmusi valsts kompensāciju, spriedumā rakstīts: “Piedzīt no .. morālo kompensāciju .. EUR apmērā par labu .. (citiem cietušajiem).” Bet mana vārda tur nav, jo nebiju tiesas sēdē, kad to izrunāja. Pēc tiesām advokāte teica, ka varu vērsties kaut kur un 3 gadu laikā pēc lēmuma pieprasīt morālo kompensāciju no apsūdzētā. Kā un kur pieprasīt šo morālo kompensāciju?

A
atbild:
19. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem” mērķis ir nodrošināt fiziskajai personai, kura Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā ir atzīta par cietušo, tiesības saņemt valsts kompensāciju par tīša noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu. Atbilstoši likuma 2. panta pirmajai daļai likums reglamentē kārtību, kādā Juridiskās palīdzības administrācija izmaksā valsts kompensāciju cietušajam, un valsts kompensācijas apmēru. Valsts kompensācijas pieprasīšana un izmaksāšana, pamatojoties uz šo likumu, neierobežo cietušā tiesības pieprasīt kompensāciju saskaņā ar Kriminālprocesa likumu un Civilprocesa likumu.

Valsts kompensācijas pieprasījums un tam pievienojamie dokumenti ir noteikti likuma 8. pantā.

Valsts kompensācijas pieprasījumu Juridiskās palīdzības administrācijai iesniedz triju gadu laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo vai ir uzzinājusi par faktiem, kas šai personai dod tiesības to darīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas