E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27933
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai saimnieciskās darbības ienākumi ietekmē nodokļus algai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2022
Edgars

Labdien! Lasot par pašnodarbinātā nodokli, radās neskaidrība. Ja es strādāju algotu darbu, par kuru saņemu, piemēram, 2500 eiro bruto algu, un vienlaikus vēlos uzsākt komercdarbību, taču sākumā mana individuālā komersanta nodarbe negūst peļņu, vai man ir jāveic papildu obligātās nodokļu iemaksas par individuālo komercdarbību? Cik saprotu, ja es nestrādātu algotu darbu un būtu tikai pašnodarbinātais, tad, pat ja strādātu bez peļņas, būtu jāveic minimālās sociālās iemaksas. Kā ir situācijā, ja es jau strādāju algotu darbu un par mani tiek veiktas minimālās sociālās iemaksas? Vai algotajā darbā mainīsies nodokļu slogs saistībā ar to, ka būšu reģistrējies arī kā pašnodarbinātais? Īsumā – kļūstu par pašnodarbināto, strādāju algotu darbu 2500 eiro bruto (1765 eiro “uz rokas”), būdams pašnodarbinātais, sākumā neko nenopelnu. Vai mana darba alga “uz rokas” nemainīsies un vai būs jāveic papildu nodokļu iemaksas par pašnodarbinātā statusu, pat ja negūstu peļņu?

A
atbild:
24. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodoklim ir progresīvās likmes: gada ienākumam līdz 20 004 eiro – 20%; ienākumam no 20 004 eiro līdz 78 100 eiro – 23%; ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 eiro, – 31%. Ja no saimnieciskās darbības tiktu gūti ienākumi, tie tiktu summēti ar algota darba ienākumiem un nodoklis tiktu piemērots visai summai.

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 20.4 pantā (“Minimālais obligāto iemaksu objekts, tā noteikšana un obligāto iemaksu veikšana”) noteikts: “Minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir trīs Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas. Ja persona ir darba ņēmēja pie vairākiem darba devējiem vai vienlaikus darba ņēmēja un pašnodarbinātā, personai deklarētos obligāto iemaksu objektus summē.”

Tā kā jūsu alga ir lielāka par 1500 eiro ceturksnī, papildu sociālās iemaksas nav jāveic. Taču, ja no saimnieciskās darbības tiks gūti ienākumi, no tiem būs jāmaksā nodokļi kā pašnodarbinātajam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas