E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27811
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Darbnespējas B lapas periodā apdrošināšana ir tikai pensijai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2022
Inta

Labdien! Vēlos papildināt iepriekš uzrakstīto jautājumu. Vai strādājošam pensionāram slimības laiks tiek iekļauts darba stāžā? Pensionārs saslima, bet pie darba devēja nebija nostrādājis trīs mēnešus, līdz ar to no VSAA saņēma atteikumu, ka darbnespējas lapa B netiek apmaksāta, jo nav veiktas trīs mēnešu sociālās iemaksas un par B lapu no valsts slimības speciālā budžeta nav veiktas apdrošināšanas iemaksas. Paldies!

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Strādājošs pensionārs arī ir sociāli apdrošināts – pensiju, darba negadījumu, maternitātes un slimības, vecāku un veselības apdrošināšanai. Tiesībām uz slimības pabalstu nepieciešams kvalifikācijas periods – iemaksām jābūt veiktām vismaz 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu laikā vai 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā. Tas nenozīmē, ka šāds laiks jānostrādā pie viena darba devēja. Šie 3 vai 6 mēneši attiecīgajos periodos tiek ņemti pie visiem darba devējiem, ja vien ir strādāts.

Ja tiek piešķirts slimības pabalsts, tad tā saņēmēju valsts apdrošina un veic obligātās iemaksas, bet tikai pensiju apdrošināšanai. Par slimības pabalsta saņēmējiem, kuri nav pensijas vecumā, iemaksas tiek veiktas arī bezdarba apdrošināšanai.

Savus apdrošināšanas periodus un tajos veiktās iemaksas varat apskatīties portāla Latvija.lv e-pakalpojumā “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas