E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2776
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
2
1
2

Tiesību akti neparedz atteikšanos no pensiju indeksācijas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. augustā, 2013
Pensionāre

1. septembrī paredzēta pensiju indeksācija. Manā gadījumā zaudējumi ir lielāki kā ieguvumi - pāris latu dēļ zaudēju pārtikas pakas, dzīvokļa pabalstu, mēnešbiļeti? Vai ir iespējams atteikties no manas pensijas indeksācijas?

A
atbild:
30. augustā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Spēkā esošie tiesību akti neparedz iespēju atteikties no pensijas indeksācijas

Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece atzīst, ka ir saprotams jautājumā paustais satraukums par iespējamo sociālās palīdzības atbalsta samazināšanos gadījumā, ja indeksācijas  rezultātā nedaudz pieaugs  pensijas apmērs.

Valsts nosaka tikai garantētā minimālā iztikas līmeņa (GMI) pabalsta aprēķināšanas un piešķiršanas kārtību, pārējā sociālā palīdzība joprojām  paliek pašvaldības kompetencē. Pašvaldībai ir tiesības pacelt ienākumu robežu, pie kuras sniedzama sociālā palīdzība, kā arī izskatīt ārkārtas gadījumus, informē LM speciāliste. 

Turklāt Labklājības ministrija strādā pie sociālās drošības sistēmas pilnveides, lai lielākam skaitam sociālā riska situācijā nonākušiem cilvēkiem varētu sniegt atbalstu gan no valsts, gan pašvaldības. 

Jūs neesat sniegusi informāciju, kurā pašvaldībā dzīvojat, lai LV portāls tajā varētu noskaidrot iespējamās izmaiņas sociālajā palīdzībā, ja cilvēkam pensija palielinās par pāris latiem. Taču jebkurā gadījumā Jums pašai sociālajā dienestā jāuzzina, kādu atbalstu varēsiet saņemt arī turpmāk.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas