E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27717
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbiniekam izmaksājamās summas, nosūtot strādāt uz citu valsti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2022
Artūrs

Kāda ir komandējuma dienas nauda Eiropā, piemēram, Francijā? Darba devējs nodrošina tikai transportu un dzīvesvietu, nav nodrošinājis ēšanu. Kā ir jābūt pēc Darba likuma? Vai, ja darba devējs nodrošina šīs 3 prasības, tad darba devējam nav jāmaksā kompensācija vai dienas nauda līdz 30%, bet, ja nenodrošina kādu no šiem punktiem, tad ir 100%? 

A
atbild:
09. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Latvijas darba devējam, nosūtot savus darbiniekus uz citu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valsti, jāpiemēro ne tikai Darba likuma 14. 2.panta regulējums, bet arī MK noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 969), tostarp arī izmaksājot darbiniekam komandējuma dienasnaudu, ciktāl likumā nav noteikts citādi.

Nosūtot darbinieku veikt darbu citā ES vai EEZ valstī, Darba likums cita starpā darba devējam uzliek vairākus informēšanas pienākumus, tostarp pienākumu informēt darbinieku par atlīdzību, kas saistīta ar darbinieka nosūtīšanu, un kārtību, kādā tiek kompensēti izdevumi par ceļu, ēdināšanu un izmitināšanu. Savukārt izdevumi, kādi darba devējam ir jāatlīdzina darbiniekam par komandējuma laiku, ir noteikti MK noteikumu 8. punktā. Komandējuma dienas nauda Francijā saskaņā ar noteikumiem ir 60 eiro dienā.

Ņemot vērā to, ka līdz ar jauno, no direktīvas 2018/957 izrietošo regulējumu darba devējiem ir pienākums nodrošināt nosūtītajiem darbiniekiem tādu samaksu, kāda ir uzņemošajā valstī, papildu komandējuma naudas izmaksa pilnā apmērā rada papildu finansiālo slogu. Līdz ar to likumā ir ietverts noteikums, kas paredz, ka darba devējam ir pienākums nosūtītajam darbiniekam izmaksāt komandējuma dienasnaudu 30% apmērā no komandējuma dienasnaudas normas, kas noteikta iepriekš MK noteikumos Nr. 969.

Vienlaikus DL tiek noteikts: ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi, darba devējam nav pienākuma darbiniekam izmaksāt komandējuma dienasnaudu 30% apmērā no komandējuma dienasnaudas normas, ja darbiniekam tiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā vai darbiniekam izmaksājamā darba samaksa ir tāda pati kā salīdzināmam darbiniekam valstī, uz kuru šis darbinieks ir nosūtīts veikt darbu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas