E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27660
Lasīšanai: 2 minūtes

Dāvinājuma līguma noslēgšana un īpašumtiesību nostiprināšana zemesgrāmatā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2022
Staņislavs

Labdien! Māte vēlas uzdāvināt savu dzīvokli, kas ir reģistrēts uz viņas vārda zemesgrāmatā, mazmeitai, lai kopīgi varētu veikt visus maksājumus, kas saistīti ar dzīvokli, proti, gan komunālos maksājumus, gan nekustamā īpašuma nodokli. Vēlējos noskaidrot, vai šajā gadījumā, lai zemesgrāmatā reģistrētu īpašumtiesību izmaiņas, dzīvokļa dāvinājuma līgums vai pārdošanas līgums obligāti ir jāapstiprina pie notāra? Vai ir arī citas iespējas? Vai īpašumtiesības zemesgrāmatā ir jāpārreģistrē kādā noteiktā termiņā?

A
atbild:
27. oktobrī, 2022

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma 994. pantā noteikto: “Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās.” Tādēļ īpašuma tiesības uz dzīvokli ir jānostiprina zemesgrāmatā.

Dāvinājuma līgumu ir ieteicams slēgt pie notāra kā notariālo aktu. Notārs ir neitrāla persona, kurai jāievēro abu līgumslēdzēju pušu intereses, jāizskaidro darījuma tiesiskās sekas un tiesu prakse. Vairāk par dāvinājuma līguma slēgšanu varat lasīt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Savukārt īpašuma pārreģistrēšana zemesgrāmatā, iesaistot notāru, notiek desmit dienu laikā no dokumentu iesniegšanas dienas.

Ja īpašumtiesības nav nostiprinātas zemesgrāmatā, tad ieguvējs nav tiesīgs to pārdot, atsavināt un citādi rīkoties, jo kā īpašnieks oficiāli uzrādās tā persona, kuras īpašumtiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas