E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27654
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Sākumskolas skolotājam nepieciešamā izglītība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2022
Jeļena

Labdien! Vēlos vērsties pie Jums ar jautājumu, jo pati neatradu informāciju. Esmu sākumskolas skolotāja, bet ar nepabeigtu augstāko izglītību. Šobrīd esmu stāvoklī un zinu, ka mani šajā laikā nevar atlaist no darba par nesaņemto diplomu. Vai mani varēs atlaist, kad būšu bērna kopšanas atvaļinājumā vai kad pēc pusotra gada vēlēšos atgriezties darbā? Kā rīkoties šajā situācijā, lai nepazaudētu savu darbavietu skolā? Paldies!

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 2. punktā noteikts, ka par vispārējās izglītības pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kurai ir:

  • augstākā pedagoģiskā izglītība un atbilstoša mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumskolas vai sākumizglītības skolotāja vai pamatizglītības skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē un skolotāja kvalifikācija vai apgūta profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā.

No Jūsu minētā noprotams, ka esat pārtraukusi augstākās izglītības studijas, kuras deva tiesības strādāt par sākumskolas skolotāju atbilstoši Izglītības likuma 48. pantā noteiktajam, ka par pedagogu var strādāt persona, kura ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām. Bez atbilstošas augstākās izglītības vai studiju turpināšanas, ko apliecina augstākās izglītības iestādes izsniegtā izziņa, personai nav tiesību veikt sākumskolas pedagoga darbu.

Atbilstoši Darba likuma 109. panta pirmajā daļā noteiktajam darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam. Tātad šajā laika periodā darba devējs nevar Jūs atbrīvot no darba. Pēc tam Jūs varat atgriezties darbā izglītības iestādē un turpināt darbu citā amatā, ja tādu darba devējs piedāvās, taču nedrīkstat turpināt sākumskolas skolotāja darbu.

Tātad – Jūs varēsiet saglabāt savu darbavietu, ja būsiet ieguvusi sākumskolas skolotājam nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju vai vismaz turpināsiet tās ieguvi augstākās izglītības iestādē atbilstošā studiju programmā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas