E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27628
Lasīšanai: 2 minūtes
3
7
3
7

Par tiesu izpildītāja rīcību var sūdzēties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2022
Jana

Labdien!

Lūdzu, pastāstiet, kā un kādā formā (un vai tas maksā) ir iespējams iesniegt sūdzību tiesā par tiesu izpildītāja bezdarbību tiesas nolēmuma izpildē! Civillietā atbildētājs ir atzinis prasību un piekritis labprātīgai izsolei kopmantas dalīšanas procesā. Spriedums civillietā stājies spēkā šīgada sākumā, rakstisks lūgums tiesu izpildītājam nosūtīts 13. jūnijā. Telefoniski sazinoties ar tiesu izpildītāja palīgu, atbildes nav, jo nekas neesot uzsākts. Vai drīkstu izvēlēties citu tiesu izpildītāju? Vai man jāvēršas pēc iecirkņa numura un jācieš zaudējumi tiesu izpildītāja neizdarības dēļ? Cik ilgi izskata iesniegto sūdzību? Paldies!

A
atbild:
24. novembrī, 2022

Civilprocesa likuma 632. panta pirmā daļa nosaka: “Tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības, izņemot šī likuma 617. pantā noteikto gadījumu, piedzinējs vai parādnieks, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.”

Ja tiesu izpildītājs ir pieļāvis disciplinārā kārtībā sodāmu pārkāpumu, piemēram, rīkojies profesionāli neētiski vai pārkāpis normatīvo aktu kārtību, tad persona var iesniegt sūdzību Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (Tiesu izpildītāju likuma 54. pantā noteiktajos gadījumos) vai Tieslietu ministrijā (Tiesu izpildītāju likuma 53. pantā noteiktajos gadījumos).

Tiesu izpildītāju likuma 71. panta normas nosaka:

“(1) Zvērināts tiesu izpildītājs veic amata darbības tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kuras viņš pastāv.

(2) Personai ir tiesības brīvi izvēlēties zvērinātu tiesu izpildītāju, ievērojot šajā likumā noteiktos ierobežojumus.”

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas