E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27606
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Papildatvaļinājuma par bērnu izmantošanas laiks – vecāka izvēle

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2022
Nataļja

Labdien! Jautājums par ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par bērnu līdz 14 gadu vecumam.
Es strādāju skolā, un atvaļinājums bija vasarā. Tagad, oktobrī, es uzzināju par papildatvaļinājumu. Vai es varu izmantot vienu papildatvaļinājuma dienu? Cik ilgā laikposmā man tā jāizmanto?
Paldies!

A
atbild:
25. oktobrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Papildatvaļinājuma par bērnu izmantošanas mērķis ir dot tiesības bērna vecākiem būt ar bērnu tajā laikā, kad tas ir visvairāk vēlams. Tādējādi vecākam ir tiesības prasīt papildatvaļinājuma par bērnu piešķiršanu paša izvēlētā laikā. Darba likuma 151. panta ceturtā daļa nosaka šī atvaļinājuma izmantošanas ierobežojošo termiņu – ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. Tātad vienīgais nosacījums ir izmantot atvaļinājumu līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam.

Lai izmantotu Darba likuma 151. pantā noteikto papildatvaļinājumu par bērnu, jums ir jāiesniedz rakstveida iesniegums, norādot pašas izvēlēto atvaļinājuma izmantošanas laiku, un jāuzrāda dokuments, kas apliecina jūsu kā vecāka statusu. Piemēram, tā var būt bērna dzimšanas apliecība vai jūsu pase, kurā ir ieraksts par bērnu. Iesnieguma saturs varētu būt šāds: “Pamatojoties uz Darba likuma 151. panta pirmās daļas 3. punktu, lūdzu 1. novembrī piešķirt man papildatvaļinājumu par bērnu – meitu/dēlu Vārds Uzvārds.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas