E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27604
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Latvijā reģistrētas laulības šķiršana Islandē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2022
Elina

Labdien! Esmu precējusies Latvijā, bet šobrīd dzīvoju Islandē un vēlos šķirties. Diemžēl attālināti nevaram to izdarīt, tādēļ esam nolēmuši to paveikt Islandē. Kāda procedūra ir jāveic, lai Latvijā tiktu akceptēts mūsu šķiršanās dokuments? Cik ilgā laikposmā dokuments var tikt akceptēts, ieskaitot ierakstus dzimtsarakstu nodaļā? Vai ir nepieciešams abiem ierasties Latvijā? Vai pietiek tikai ar vienas personas ierašanos? Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājumā nav ietverta informācija, cik sen persona dzīvo Islandē, kurā valstī dzīvo otrs laulātais, ko ir svarīgi zināt, lai noteiktu, vai laulību konkrētajā gadījumā var šķirt Islandē.

Saskaņā ar Padomes Regulas (ES) 2019/1111 par jurisdikciju, lēmumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par bērnu starptautisko nolaupīšanu (turpmāk – Regula) 3. pantu lietās, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, jurisdikcija ir tās dalībvalsts tiesām:

  • kuras teritorijā atrodas:
    • laulāto pastāvīgā dzīvesvieta;
    • laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo;
    • atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta;
    • laulāto kopīga pieteikuma gadījumā – viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta;
    • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas;
    • prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts valstspiederība;
  • kuras valstspiederība ir abiem laulātajiem.

Saskaņā ar Regulas 3. pantu ir nosakāma lietas piekritība konkrētās valsts tiesai, bet, lai to noteiktu, ir jāievēro iepriekš minētie nosacījumi.

Par jautājumu, kā Latvijā aktualizēt datus saistībā ar laulības šķiršanu ārzemēs.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 23. panta pirmā daļa nosaka, ka laulības reģistra ierakstu papildina ar ziņām par laulības šķiršanu, laulības atzīšanu par neesošu, laulātā tautības ieraksta, personas koda vai valstiskās piederības maiņu. Šī panta otrā daļa nosaka – laulības reģistra ierakstu papildina, pamatojoties uz tiesas spriedumu, ārvalsts tiesas sprieduma norakstu, kas atbilst nosacījumiem, pēc kuriem var konstatēt tā autentiskumu, uz apliecību nolēmumam laulības lietā, kuru saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību normām izdevusi ārvalsts tiesa vai kompetentā iestāde, vai uz notāra paziņojumu par laulības šķiršanu.

Fizisko personu reģistrā iekļauj un aktualizē ziņas par Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem.

Fizisko personu reģistra likuma 14. panta pirmā daļa nosaka, ka šī likuma 4. panta pirmajā daļā minēto personu pienākums ir sniegt ziņas par sevi iekļaušanai Reģistrā.

Par to, kur, kā un kādos termiņos jāiesniedz ziņas par ārzemēs šķirtu laulību, var izlasīt LV portāla iepriekš sniegtajā atbildē uz līdzīgu jautājumu šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas