E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27521
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Kur jāziņo par zvejas tīkla nelikumīgu izmantošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2022
Ilmars

Pamanīju zvejas tīklu (apmēram 100 m) Gaujā. Vai tas ir atļauts? Ja nav atļauts, kam jāziņo par pārkāpumu?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Ministru kabineta 22.12.2015. noteikumu Nr. 800 “Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi” 12. punkts noteic, ka makšķerēšanā izmanto rīkus, kas sastāv no makšķerauklas ar āķi (āķiem) vai makšķerkāta ar makšķerauklu ar āķi (āķiem); citu rīku lietošana zivju ieguvei makšķerēšanas laikā ir aizliegta. Izņēmums ir attiecībā uz šo noteikumu 14. punktā minētā tīkliņa, kurš nav lielāks par 1,5 x 1,5 metriem, izmantošanu un trīsuļodu kāpuru un sānpelžu ieguvi. Turklāt arī zemūdens medību laikā loma iegūšanai aizliegts izmantot jebkurus tīklus vai uztveramos tīklus, kā arī zivis un vēžus ķert ar rokām (minēto noteikumu 39.7. apakšpunkts).

Zvejošana ar tīklu ir atļauta Ministru kabineta 02.05.2007. noteikumos Nr. 295 “Noteikumi par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos” noteiktajā kārtībā, proti, ja zvejnieks ir noslēdzis zvejas tiesību nomas līgumu, kā arī attiecīgajā pašvaldībā, kuras teritorijā atrodas ūdeņi, saņēmis šādus dokumentus:

  • zvejas atļauju (licenci), kurā norādīts zvejas rīku veids, to skaita limits (tīkliem – tīklu garuma metru limits) un atsevišķu zivju sugu, tostarp vēžu un trīsuļodu kāpuru, nozvejas apjoma limits, ja attiecīgajos ūdeņos tāds ir noteikts;
  • zvejas žurnālu papīra formā, ja zvejnieks nereģistrē zvejas datus atbilstoši šo noteikumu 33.1 punktam;
  • speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā, ja zvejnieks nodarbojas ar komerciālo zveju.

Ja Jūsu rīcībā ir pamatotas aizdomas par zvejošanu ar tīklu likumību, tostarp, piemēram, konstatējat, ka tīkli ir bez marķējuma vai ar tādu marķējumu, kas neatbilst minēto noteikumu 34. punktā norādītajām prasībām, noteikti ziņojiet Valsts vides dienestam, zvanot uz diennakts tālruņa numuru: 26338800, izmantojot mobilo aplikāciju “Vides SOS” vai rakstot uz e-pasta adresi: videssos@vvd.gov.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas