E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27424
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pirmsskolas pedagogs nedrīkst atstāt izglītojamos bez uzraudzības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2022
Sarmīte

Pirmsskolas izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka vecāks no rīta atdod un sagaida bērnu pie ārdurvīm, MK noteikumi atļauj PII ieviest šādu kārtību. Bet laikā, kad PII pedagogs bērnu vakarā pavada līdz ārdurvīm, lai atdotu vecākam, pārējie kolektīva bērni paliek bez neviena PII darbinieka klātbūtnes. Vai šajā gadījumā likums pieļauj, ka pirmsskolas izglītības iestādes pedagogs drīkst atstāt bērnus, kuri, protams, nav sasnieguši 7 gadu vecumu, vienus bez uzraudzības?

A
atbild:
13. oktobrī, 2022
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta sestajā daļā noteikts: “Vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots [..], ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadu vecas personas klātbūtnes.” Tas nozīmē, ka arī pirmsskolas izglītības iestādē (PII) bērniem nepārtraukti jāatrodas pieaugušas personas uzraudzībā. Bērnus nav pieļaujams atstāt bez uzraudzības, un par to ir atbildīgs izglītības iestādes vadītājs.

Jāuzsver, ka izglītības iestādes vadītājam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums noteikt vecākiem un citām personām saistošu uzturēšanās kārtību izglītības iestādē. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1338 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos”. Šīs kārtības mērķis ir rūpes par bērnu drošību, līdz ar to, rūpējoties par viena bērna drošību, nedrīkst apdraudēt citus bērnus, viņus atstājot bez uzraudzības. Tādējādi izglītības iestādes vadītājs, izstrādājot kārtību, kādā vecāki un citas personas uzturas PII un tās teritorijā, nedrīkst radīt situāciju, kurā bērni tiek atstāti bez uzraudzības.

Aicinām pārrunāt konkrēto situāciju ar PII vadītāju. Ja situāciju neizdodas atrisināt, Jūs varat vērsties pie izglītības iestādes dibinātāja (pašvaldības PII – pašvaldības izglītības pārvaldē).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas