E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27409
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Pagarinātās dienas grupas skolotāja slodzes noteikšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2022
Dina

Labdien! Kā var noteikt pilnu slodzi (40 stundas nedēļā), ja faktiski to nav iespējams nostrādāt? Ja ņem vērā pagarinātās dienas grupas skolotāja būtību, darbs sākas tikai pēc mācību stundu beigām. Parādiet, lūdzu, kādu skolu, kur mācību stundas beidzas plkst. 10.00! Tas nepieciešams, lai strādātu pilnu slodzi, kā ir minēts Ministru kabineta 2016. gada 5. jūlija noteikumos Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”. Pagarinātās dienas grupas skolotāja amata likme ir noteikta 40 stundas. Šīs 40 stundas par slodzi neļauj nopelnīt maksimālo algu. Vēlētos saņemt skaidrojumu no Izglītības un zinātnes ministrijas.

A
atbild:
26. septembrī, 2022
Izglītības un zinātnes ministrija
Inta Bērziņa, Komunikācijas nodaļas vecākā konsultante

Ministru kabineta noteikumos Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” ir noteikta skolotāja amata likme, kas nozīmē, ka to kā ekvivalentu izmanto skolotāja darba samaksas aprēķināšanai. Ņemot vērā izglītības darba specifiku un vēsturisko pieeju, proti, skolotājs galvenokārt vada kontaktstundas, joprojām nevienā normatīvajā aktā nav noteikts skolotāja darba laiks (izņemot atrunu, kas saistīta ar Darba likumā noteikto, ka kopējā darba slodze nedrīkst pārsniegt 40 stundu darba nedēļu).

Atbilstoši minēto noteikumu 11. punktam pedagogu darba algu (darba samaksas daļu, kas noteikta, ņemot vērā pedagoga mēneša darba algas likmi un slodzi) katru gadu nosaka izglītības iestādes vadītājs, veicot tarifikāciju uz 1. septembri. Tātad skolotājam darba alga joprojām tiek aprēķināta pēc “izpeļņas principa” (cik stundas tarificē, par tik stundām arī maksā). Pieņemot, ka tas saistīts ar minēto gadījumu, tas nozīmē, ka algu aprēķina pēc ekvivalenta 40 stundas (likme) un kopējais konkrētā skolotāja darba laiks (slodze, kas var būt arī mazāka par 40 stundām).

Pagarinātās dienas grupas skolotāja profesija saskaņā ar MK 2017. gada 23. maija noteikumu Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām” 3.17.5. apakšpunktā noteikto profesiju atsevišķo grupu pieder grupai “2359. Citur neklasificēti izglītības jomas vecākie speciālisti”. To pienākumos galvenokārt ietilpst organizēt izglītojamo klases (grupas) kopīgo darbību un veikt individuālo darbu ar izglītojamajiem vai organizēt visas skolas (vairāku klašu) kopīgo darbību ārpusstundu laikā, kā arī plānot nodarbību sarakstu un sagatavot pārskatus (ja nepieciešams).

Tas nozīmē, ka pagarinātās dienas grupas skolotājs visbiežāk nebūs noslogots pilnu slodzi (40 stundu darba nedēļu), bet strādās nepilnu darba slodzi (mazāk par 40 stundām).

Pagarinātās dienas grupas skolotāja pienākumi var būt tarificēti arī kā noteikts stundu skaits mācību priekšmeta skolotājam, kas veidos kopējo slodzi (piemēram, 40 stundas nedēļā). Turklāt mācību priekšmeta skolotājam šādā gadījumā atalgojums tiks aprēķināts pēc diviem ekvivalentiem – 30 stundas un slodze (attiecīgi tarificēto mācību priekšmeta stundu skaits) kā mācību priekšmeta skolotājam un 40 stundas un slodze (attiecīgi pagarinātās dienas grupas tarificēto stundu skaits) kā pagarinātās dienas grupas skolotājam. Konkrēta skolotāja darba alga tiks veidota, aprēķinot visus minētos lielumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas