E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27405
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
7
2
7

Vai var atteikties no vecākiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2022
Kintija

Sveiki! Man ir 28 gadi, vecāki izšķīrās, kad man bija četri gadi, dzīvoju ar mammu. Mani vecāki izšķīrās, jo tēvs bija agresīvs pret mammu – varēja iesist, dzēra, krāpa. Tēvam tika noteikts liegums tuvoties mūsu dzīvesvietai, jo tas varēja apdraudēt mūsu dzīvību. Tēvs mani uzmeklēja, kad man bija 8/9 gadi, atmiņas nav tās labākās, jo katrā tikšanās reizē viņš lielākoties bija alkohola reibumā, līdz ar to arī šobrīd esmu traumēta, ļoti emocionāla. Taču mans tēvs nekad nav varējis dzīvot patstāvīgi, jo visu nopelnīto naudu nospēlēja azartspēlēs vai pirka alkoholu. Kad nomira viņa māte, viņš ātri sameklēja patvērumu pie kādas turīgas sievietes, jo negrib strādāt. Vai es šajā vecumā varu atteikties no sava tēva? Viņš nav maksājis alimentus, nestrādā, dzīvo uz kāda rēķina. Nevēlos viņu uzturēt vecumdienās, jo mums nav bijis attiecību, tikai emocionāla vardarbība. Vai man ir šāda iespēja?

A
atbild:
18. oktobrī, 2022

Juridiski nav tādas iespējas kā pieaugušā vecumā “atteikties no vecāka”, taču bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt savus vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez pamatota iemesla ir izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu. Strīdus par uzturlīdzekļiem vecākiem vai vecvecākiem izšķir tiesa (skat. Civillikuma 188. pantu).

Augstākā tiesa ir skaidrojusi (skat. 27.04.2011. spriedumu Nr. SKA-160/2011), ka pienākums bērniem apgādāt vecākus nepastāv vienmēr, bet gan rodas tikai vajadzības gadījumā. Ar vajadzības gadījumu jāsaprot vecāku nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem tādu iemeslu dēļ, ka viņi paši objektīvu iemeslu dēļ nespēj sevi nodrošināt un apgādāt. Piemēram, darbspējīgas personas “nevēlēšanās strādāt” nav uzskatāma par objektīvu iemeslu. Tiesa, izvērtējot konkrētās lietas dalībnieku iesniegtos argumentus un pierādījumus, lems par bērna pienākumu maksāt uzturlīdzekļus vecāka uzturam vai atbrīvošanu no šāda pienākuma.

Tomēr, pirms jūsu tēvs nav cēlis prasību par uzturlīdzekļiem, jums nav tiesību celt prasību tiesā, lai priekšlaicīgi atbrīvotos no šī pienākuma. Līdz ar to gadījumā, ja jūsu tēvs kādreiz cels šādu prasību par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu, tad jums, lai atbrīvotos no šī pienākuma, būs jāspēj arī pierādīt, ka tēvs līdz jūsu pilngadības sasniegšanai nav pildījis savus vecāka pienākumus tā, kā to paredz likums (skat. Civillikuma 177. pantu).

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas