E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27291
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā rīkoties, ja otrs vecāks nepiekrīt bērna dzīvesvietas valsts maiņai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2022
Anna

Labdien! Pēc šķiršanās ar vīru vienojāmies, ka dēls paliks viņa aizgādībā, turpretī meita – manā aizgādībā ar iespēju katram ņemt bērnus pie sevis jebkurā laikā, iepriekš saskaņojot. Pašlaik esmu darba meklējumos, plānoju braukt strādāt ārzemēs. Vīrs pieprasa, lai aizgādību pār meitu nododu viņam – faktiski viņš grib man atņemt bērnus. Ja aizbraukšu un meita paliks manā aizgādībā, vīrs vērsīsies bāriņtiesā, lai man atņemtu abus bērnus. Kā rīkoties šādā situācijā? Ja būšu bez darba, nevarēšu apgādāt meitu. Vai bijušajam vīram ir tiesības regulēt manas darba lietas, manipulējot ar bērniem?

A
atbild:
27. septembrī, 2022

Atbildi uz līdzīgu jautājumu LV portāls jau ir sniedzis iepriekš, un tā ir pieejama šeit.

Tiesības noteikt bērna dzīvesvietu ir no aizgādības izrietošās tiesības. Jautājumā nav minēts, kādā veidā ar bērna tēvu esat vienojusies par bērnu atsevišķu aizgādību (rakstveida vai mutiska vienošanās vai tiesas spriedums). Līdz ar to, ja neesat vienojušies rakstveidā vai ar tiesas spriedumu par to, kuram vecākam, kurš no bērniem ir atsevišķā aizgādībā, vienam vecākam bez otra vecāka piekrišanas nav tiesību mainīt bērna dzīvesvietas valsti. 

Ja nevarat vienoties par bērna pārcelšanos uz dzīvi ārzemēs, tad jums ir jāiesniedz tiesā prasības pieteikums vai nu par atsevišķas aizgādības noteikšanu pār bērnu, vai par konkrētā bērna dzīvesvietas noteikšanu pie mātes, atļaujot dzīvot kopā ar māti ārpus Latvijas teritorijas.

Šajās lietās tiesa izvērtē, vai bērna interesēm atbilst izbraukšana no valsts vai bērnam labāk palikt Latvijā. Tas, ka viens no vecākiem principa pēc nevēlas, lai bērns aizbrauktu, vēl nebūs noteicošais faktors. Tiesa novērtēs tādus aspektus kā valsts drošību, vecāka legālās darba un ienākumu gūšanas iespējas, bērna iespējas turpināt izglītību un attīstību atbilstoši savām spējām, bērna ieinteresētību pārcelties uz citu valsti, bērna svešvalodu zināšanas vai spējas tās apgūt, konkrētos jaunās dzīvesvietas apstākļus, bērna iespējas saņemt medicīnisko aprūpi ārvalstīs, jauno vidi (piemēram, jauno ģimeni, kurā bērns dzīvos). Tie ir tikai daži no faktoriem, kurus vērtēs tiesa.

Bez tiesiska pamata notikusi bērna dzīvesvietas maiņa uz citu valsti varētu tikt traktēta kā bērna civiltiesiskā nolaupīšana saskaņā ar Latvijai saistošo Hāgas konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas