E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27254
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Par pamatlīdzekļa nolietojuma normu piemērošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2022
Ingūna

Labdien! Man pieder dzīvoklis, kuru pirms 5 gadiem esmu ieguvusi īpašumā uz dāvinājuma līguma pamata. Vēlos to izīrēt un reģistrēties VID kā pašnodarbināta persona. Vai, aprēķinot dzīvokļa nolietojumu, par pamatu drīkst ņemt dāvinājuma līgumā norādīto vērtību? Vai IIN likuma 11.5 pantā norādītās pamatlīdzekļu nolietojuma normas ir obligātas vai rekomendējošas? Vai var izvēlēties citu normu, to nemainot turpmākos 10 gadus? Vai, pārdodot dzīvokli, kuru esmu izīrējusi un kurš manā īpašumā ir pilnus 5 gadus (visu šo laiku esmu tur arī deklarējusies), man būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis par pašnodarbinātas personas izdevumos iekļauto aprēķināto nolietojumu? Paldies par atbildi!

A
atbild:
12. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātajam informācija par nodokļu piemērošanu un grāmatvedības kārtošanu ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē, norādēs: “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem” un “Saimnieciskās darbības veicēji”.

VID metodiskajā materiālā “Grāmatvedības uzskaite vienkāršā ieraksta sistēmā” ar piemēriem ir paskaidrota pamatlīdzekļu uzskaite un nolietojuma aprēķināšana, tostarp, ja personas saimnieciskajā darbībā izmantotais pamatlīdzeklis ir iegūts kā dāvinājums, kā arī situācijā, ja nekustamais īpašums tiek pārdots.

Saimnieciskās darbības veicēji nodokļu piemērošanas jautājumus konkrētās individuālās situācijās var noskaidrot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), izmantojot sadaļu “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas