E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27244
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja banka cedē parādu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2022
Inese

Tika uzsākts maksātnespējas process, kurā ar banku tika noslēgta vienošanās par vienīgā mājokļa saglabāšanu, kuras laikā tika veikti maksājumi. Pēc maksātnespējas procesa beigām bija jānoslēdz vai jāatjauno esošais līgums. Bankā tika paziņots par procesa beigām, tika iesniegti prasītie dokumenti, joprojām tika veikts ikmēneša maksājums, taču nebija nekādas komunikācijas un netika noslēgts līgums. Pēc laika hipotekārais kredīts tika cedēts, un atnāca paziņojums par visas summas atmaksu. Vai pastāv iespēja zaudēt nekustamo īpašumu, ja nevaru visu summu uzreiz atmaksāt?

A
atbild:
27. septembrī, 2022

Tā kā nav zināmi visi vienošanās, kuru noslēdzāt ar banku, nosacījumi, varu sniegt vispārīgu atbildi.

Parāda cesijas gadījumā cesionārs (“jaunais kreditors”) nevar no jums prasīt vairāk nekā banka. Civillikuma 1806. pants nosaka, ka pats prasījums pāriet uz cesionāru ar visām pie tā piederīgām un cesijas brīdī jau pastāvošām tiesībām pat tad, ja tās būtu pamatotas uz personīgu labvēlību pret cedentu, ciktāl par tām nav tieši noteikts izņēmums no šī noteikuma.

Saskaņā ar Civillikuma 1808. pantu parādnieks var celt pret cesionāru ne vien visas savas ierunas pret viņu pašu, bet arī tās ierunas, kas viņam bijušas pirms cesijas un tās laikā pret cedentu. Savus pretprasījumus, kas viņam bijuši pret cedentu tajā laikā, kad viņam paziņots par cesiju, viņš var vērst ieskaitam arī pret cesionāru.

Līdz ar to, ja bankai arī šobrīd ir līgumiskas tiesības uzreiz atprasīt visu parādu, tad arī cesionārs no jums to var pieprasīt (attiecīgi – var arī vērst piedziņu uz saistību nodrošināšanai ieķīlāto īpašumu).

Ieteiktu jums konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas