E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27208
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tiesa pavēstē norāda neierašanās sekas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
KLINTA

Cik bieži var neierasties uz tiesu krimināllietas gadījumā?

A
atbild:
19. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Tiesas dokuments ir pavēste, ar kuru persona tiek izsaukta uz tiesu. Pavēstes saturs ir noteikts Kriminālprocesa likuma 329. pantā. Pavēstē tiesa normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir norādījusi neierašanās sekas.

Ar tiesas pavēsti, ņemot vērā lietas veidu un jūsu procesuālo statusu, uz tiesu var gan izsaukt, gan aicināt. Aicinājumam uz tiesu ir būtiska atšķirība no izsaukšanas uz tiesu. Tāpēc neierašanās sekas ir atkarīgas no jūsu procesuālā statusa lietā, uz kuras tiesas sēdi tiekat izsaukts.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 368. panta sestajai daļai procesuālos izdevumus, kas saistīti ar izmeklēšanas darbību vai tiesas sēžu atlikšanu, ja tās atliktas saistībā ar likumā noteiktajā kārtībā izsaukto personu neierašanos bez attaisnojoša iemesla, var piedzīt no šīm personām pirmstiesas procesa laikā, iztiesāšanas laikā un ar tiesas vai prokurora gala nolēmumu kriminālprocesā šajā likumā noteiktajā kārtībā.

Tiesa pārbaudīs izsaukto personu neierašanās iemeslus. Ja pēc tiesas ieskata neierašanās tiesas sēdē būs bez attaisnojoša iemesla, tiesa var piemērot procesuālos izdevumus, kas saistīti ar tiesas sēdes atlikšanu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 463. panta trešo daļu, ja apsūdzētais nav ieradies uz tiesas sēdi neattaisnojoša iemesla dēļ vai nav paziņojis par neierašanās iemesliem, tiesa var lemt par piespiedu naudas piemērošanu un viņa atvešanu uz tiesu piespiedu kārtā, par drošības līdzekļa grozīšanu vai piemērošanu.

Liecinieka, eksperta vai kriminālprocesā aizskartā mantas īpašnieka neierašanās sekas noteiktas Kriminālprocesa likuma 470. pantā.

Ja krimināllietu nav iespējams iztiesāt saistībā ar to, ka uz tiesas sēdi nav ieradusies kāda uz to izsauktā persona, tiesa pieņem lēmumu par iztiesāšanas atlikšanu uz noteiktu laiku.

Atliekot iztiesāšanu, tiesa lemj par neieradušās personas atvešanu uz tiesas sēdi piespiedu kārtā vai procesuālās sankcijas piemērošanu atbilstoši Kriminālprocesa likuma 477. pantam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas