E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2720
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Rīcība ar nekustamo īpašumu iespējama tikai pēc reģistrācijas zemesgrāmatā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2013
Inese Bērziņa

Mantojumā no vīra man pieder neliela kopīpašuma daļa Alūksnes novadā - 1/2 domājamās daļas no 1 ha zemes un it kā ēka. Otra puse pieder vīramāsai. Īpašums nav ierakstīts zemesgrāmatā - tātad mums pieder tikai lietošanas tiesības. Vēlos tikt vaļā no savas īpašuma daļas, bet nezinu, kā. Varbūt es varu to uzdāvināt (vai pārdot) savai vīramāsai? Viņa piekristu. Varbūt atteikties no tās pagasta labā? Varbūt nemaksāt NĪ nodokli, lai man to pagasts atņem? Zeme nekopta, ceļa uz turieni nav, ēka sen sabrukusi, un kurināšanai derīgas koka daļas kāds nezināms aizvedis. Kā man rīkoties? Paldies.

A
atbild:
16. augustā, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Šāda kārtība ir noteikta Civillikuma 994.pantā. Tātad, kā jau Jūs pareizi norādījāt, līdz brīdim, kamēr neesat savas īpašumtiesības uz mantoto īpašuma daļu reģistrējusi zemesgrāmatā, nekustamo īpašumu nevar ne pārdot, ne citādi ar to rīkoties

Ja vīramāsa piekrīt nekustamo īpašumu pirkt vai pieņemt dāvinājumā, darījumu ir jānoformē kā pirkuma līgumu vai dāvinājuma līgumu, pirms tam reģistrējot to zemesgrāmatā uz sava vārda.

Abos gadījumos par darījumu valstij būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. 

Doma par nekustamā īpašuma nodokļa nemaksāšu nav atbalstāma, jo normatīvais regulējums paredz, ka pašvaldībai par saistību nepildīšanu bezstrīdus kārtībā ir tiesības vērst piedziņu caur tiesu izpildītāju ne tikai pret nekustamo īpašumu, bet arī pret pārējo Jūsu mantu (ar izņēmuma gadījumiem). Turklāt pašvaldības šīs tiesības izmanto.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas