E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27166
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Mantas sadale pēc laulības šķiršanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2022
Ирина

Добрый день, Вопрос про покупку квартиры в браке. Взяли квартиру в ипотеку, заёмщик муж и созаеищик жена. Квартира оформлена на мужа. Покупали на деньги со свадебы и совместные накопления. Это указывали в банке, при внесении денег на счёт и у нотариуса. Но нотариус просил выписку со счета мужа, все ровно. Ежемесячный кредит снимают со счета мужа. Подскажите, как делиться квартира при разводе в таком случае? Если в земельной книге 1 владелец. И как оформлять правильно, чтобы на квартиру имели равные права оба супруга? Или как осуществлять выплаты?

Labdien! Laulības laikā ar bankas starpniecību ir iegādāts dzīvoklis: vīrs ir aizņēmējs, sieva – līdzaizņēmējs. Dzīvoklis tika iegādāts, pirmajā iemaksā iemaksājot abu pušu iekrātos un kāzās uzdāvinātos naudas līdzekļus, dzīvokļa īpašumtiesības ir nostiprinātas uz vīra vārda, arī ikmēneša kredītmaksājumu veic vīrs. Nostiprinot īpašumtiesības, notārs lūdza iesniegt izrakstu no vīra bankas konta. Kā šādā situācijā notiek mantas (dzīvokļa) sadale, ja laulība tiek šķirta? Kā noformēt dokumentus, lai īpašumtiesības būtu gan vīram, gan sievai? Kā nodrošināt dzīvokļa iegādei ņemtā kredīta atmaksu?

A
atbild:
26. decembrī, 2022

Civillikuma 89. pantā ir paredzēts, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Likuma 91. panta trešajā punktā ir noteikts: “Katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir: manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā.” Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Lai izšķirtu strīdu, laulātie var vērsties tiesā.

Civillikuma 994. pantā ir noteikts: “Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās.” Tātad, lai kļūtu par dzīvokļa īpašnieku, tas ir jāfiksē zemesgrāmatā.

Ja jūs ar vīru nevarat vienoties par dzīvokļa sadali, tad strīdu var risināt tiesā civiltiesiskā kārtībā. Tiesā būs jāiesniedz maksājuma izdevumi un citi pierādījumi tam, ka dzīvoklis ir iegādāts par abu laulāto līdzekļiem. Tāpat būs jāiesniedz apliecinājumi par citu saimniecisko izdevumu segšanu laulības laikā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas