E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27158
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kad ir atbrīvojums no ienākuma nodokļa, ja pārdod vienu no diviem īpašumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2022
Ilona

Labdien! Apprecējos 1989. gada 12. augustā. Laulības laikā 2000. gada 9. oktobrī privatizējām dzīvokli, kurš tika noformēts uz vīra vārda. Kad bijām nolēmuši pārtraukt attiecības un šķirties, vienojāmies, ka man paliks dzīvoklis un zeme ar mežu (tātad divi īpašumi). 2018. gada 28. jūnijā tika sastādīts dāvinājuma līgums, kurā man uzdāvina dzīvokli un zemi ar mežu, un īpašumi tika noformēti uz mana vārda. Laulība tika šķirta 2018. gada 23. augustā. Pēc laulībām, no 1989. gada 12. augusta tā ir bijusi mana vienīgā dzīvesvieta un deklarētā adrese. Šobrīd gribu iegādāties mazāku dzīvokli, taču pēc dāvinājuma līguma noslēgšanas ir aizritējuši tikai 4 gadi. Vai man, pārdodot dzīvokli un tā vietā nopērkot citu, ir jāmaksā 20% nodeva?

A
atbild:
31. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.

Nodokļa atbrīvojums ir arī situācijās, ja pārdod vienīgo īpašumu, tai skaitā ar iespēju vietā nopirkt funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu, taču dzīvoklis, kuru vēlaties pārdot, jums nav vienīgais īpašums.

Detalizētāk par nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, izmantojot kādu no saziņas iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas