E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2714
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzvārda maiņa nepilngadīgam bērnam ārvalstīs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2013
Karina K.

Labdien! Es gribu mainīt dēla uzvārdu (tagad viņam ir bijušā vīra uzvārds) sakarā ar laulību. Mēs ar bērnu dzīvojam Igaunijā. Bērna tēvs arī nedzīvo Latvijā. Mēs esam Latvijas pilsoņi. Es zinu, ka ir nepieciešama tēva atļauja. Sakiet lūdzu, ja man būs atļauja latviešu valodā, vai es varu nokārtot šo lietu Latvijas vēstniecībā Tallinā?

A
atbild:
14. augustā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, tas būs iespējams.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2.pants paredz, ka noteiktu iemeslu dēļ uzvārdu var nomainīt persona, kas sasniegusi 15 gadu vecumu.

Šā likuma 2.panta 2.daļa paredz izņēmumu, kad uzvārdu var mainīt persona, kas jaunāka par 15 gadiem: bērnam uzvārdu var mainīt, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, ja: 

  1. bērnam pēc vecāku laulības šķiršanas vai tēva vai mātes jaunas laulības noslēgšanas maina uzvārdu attiecīgi uz tēva vai mātes jauno uzvārdu un bērna uzvārda maiņai piekrīt abi vecāki;
  2. bērnam, kura vecāki savstarpēji nesastāv laulībā un ziņas par tēvu ierakstītas, pamatojoties uz paternitātes atzīšanu, maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu, kas iegūts, noslēdzot laulību ar personu, kura nav šā bērna tēvs vai māte, un bērna uzvārda maiņai piekrīt abi vecāki;
  3. bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no viņiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (120.2.7.-120.2.9.punkts). 

Iesniegumu uzvārda maiņai bērnam līdz 15 gadu vecumam klātienē, šajā gadījumā Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā, iesniedz māte. Iesniegumu aizpildīsiet kā noteikta parauga veidlapu, kurā būs jānorāda bērna uzvārda maiņas iemesls.

Bez tam kopā ar uzvārda maiņas iesniegumu ir jāuzrāda mātes personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte) un jāpievieno iesniegumam bērna fotogrāfija (4,5x3,5 cm), kā to noteic likuma 5.panta pirmā un otrā daļa. Tāpat jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība, laulības šķiršanas apliecinājums, jaunā laulības apliecība, kā arī bērna tēva notariāli apliecināta piekrišana bērna uzvārda maiņai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 125 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas