E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27126
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai var deklarēt attaisnotos izdevumus par operāciju, kuru apmaksājis tāls radinieks

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2022
Daiga

Labdien. Es veikšu operāciju, par kuru no sava konta samaksās mana radiniece. Šo naudu es radiniecei divu gadu laikā atmaksāšu. Vai es varu atgūt naudu no VID (par ārstniecības pakalpojumiem), iesniedzot rēķinu, kuru atmaksājusi tāla radiniece, nevis es? Paldies.

A
atbild:
27. augustā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Cilvēki, par kuriem var piemērot attaisnotos izdevumus, ir vecāki, vecvecāki; bērni, mazbērni; laulātais; audzināšanā paņemts bērns, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus), arī tikmēr, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai; nepilngadīgs brālis un māsa, kā arī brālis un māsa, kamēr brālis un māsa turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņiem nav darbaspējīgu vecāku; brālis un māsa – personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti; apgādībā esošu personu apgādājamie; aizbildnībā vai aizgādnībā esoša persona.

Ja medicīnas pakalpojumus apmaksās tāla radiniece, kura nav minēta šajā ģimenes locekļu sarakstā, tad attaisnotos izdevumus savā deklarācijā nevarēs iekļaut ne medicīnas pakalpojuma saņēmējs, ne tālā radiniece.

Tālajai radiniecei vajadzētu pārskaitīt šo naudu medicīnas pakalpojuma saņēmējam, kurš pats apmaksās šo pakalpojumu un pēc tam iekļaus savā deklarācijā.

Summas, kas saņemtas bankas kontā no jebkuras personas un paredzētas, lai segtu savus ārstnieciskos un medicīnas izdevumus (izņemot kosmētiskās operācijas), šo summu saņēmējam ir ar nodokli neapliekamas. Šādas summas jāizmanto divu gadu laikā un maksājums jāpamato ar ārsta norīkojumu vai slēdzienu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas