E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27085
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Dalība un maksājumi kooperatīvajā sabiedrībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Varis

Labdien. Iegādājos zemesgabalu. Pie manis pienāca persona, kura stādījās priekšā kā kooperatīva loceklis. Minēja, ka zemesgabalam ir parāds. Pašvaldība apstiprināja, ka zemesgabalam nav apgrūtinājuma, proti, šajā gadījumā iepriekš minētā persona uzskata, ka man jāapmaksā citu personu neizdarības, iepriekšējie saimnieki nav maksājuši nekādu biedra naudu. Vai kooperatīva loceklis ir tiesīgs pieprasīt apmaksu par laika posmu, kur es vispār neesmu bijis? Otrs – vai zemesgabals var atrasties kooperatīva īpašumā, proti, man skaidroja, ka nevis es piesakos, lai kļūtu par biedru, bet, nopērkot zemi, es jau esmu biedrs un mans pienākums ir apmaksāt parādus. Kādus dokumentus es drīkstu vaicāt, lai pierādītu, ka man nav jāapmaksā laika posms pirms manis?

A
atbild:
23. augustā, 2022

Kooperatīvo sabiedrību darbību Latvijā reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums. Minētais likums noteic, ka par kooperatīvās sabiedrības biedru var būt persona, kas izmanto sabiedrības pakalpojumus un atbilst statūtos noteiktajiem biedra statusa kritērijiem (14. panta 2. daļa). Taču minētais nenozīmē, ka, iegādājoties zemesgabalu, kurš atrodas sabiedrības pārziņā (piem., kooperatīvā sabiedrība var veikt apsaimniekošanas funkcijas), īpašnieks automātiski kļūst par kooperatīvās sabiedrības biedru.

Persona, kas vēlas kļūt par biedru, iesniedz sabiedrībai rakstveida pieteikumu. Pieteikumā norāda biedra uzņemšanai un biedru reģistra vešanai nepieciešamās ziņas.

Saskaņā ar likuma 15. panta 1. daļu persona, kas vēlas kļūt par biedru, iesniedz sabiedrībai rakstveida pieteikumu. Pieteikumā norāda biedra uzņemšanai un biedru reģistra vešanai nepieciešamās ziņas. Lai jaunais zemes īpašnieks tiktu uzņemts sabiedrības biedru statusā, tam ir jāveic noteiktas aktīvas darbības, turklāt biedru naudas maksājumiem piemīt individuāls raksturs (t.i., biedru naudas samaksas pienākums izriet no konkrētā biedra saistībām pret sabiedrību).

Par jūsu pienākumu segt kādas iepriekšējā īpašnieka parādsaistības paskaidrojams, ka atbilde uz minēto jautājumu ir jāmeklē īpašuma pirkuma līgumā. Ja pirkuma līgums neparedz nekādu parādu samaksu, t.i., īpašums tiek iegādāts bez apgrūtinājumiem, tad iepriekšējā īpašnieka parādi jums nav saistoši.

Jūsu aprakstītajā situācijā jums nav pienākuma kooperatīvajai sabiedrībai ko pierādīt. Ja sabiedrība uzskata, ka jums ir piekritīgi kādi iepriekšējā īpašnieka maksājumi, tad šāda pienākuma esība ir jāpierāda prasītājam. Jums savukārt ir jānorāda, ka neesat un neesat bijis kooperatīvās sabiedrības biedrs, līdz ar ko jums nav pamata un pienākuma maksāt jebkādas biedra naudas par citu biedru parādiem. Kooperatīvai sabiedrībai šādā situācijā ir prasījuma tiesības pret iepriekšējo biedru (nevis pret jauno zemes īpašnieku).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas