E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27025
Lasīšanai: 3 minūtes

Par uzvārda maiņu bērnam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2022
Sandra

Ar bijušo vīru esam šķīrušies, un pēc šķiršanās viņš tiesā atteicās no bērna, nepildīja tiesas noteikto par bērnu un jau pirms tiesas nemaksāja uzturlīdzekļus. Ir aizritējuši 7 gadi, bērnam ir 13 gadu. Vai varu bērnam nomainīt esošo uzvārdu uz savu, neliedzot iepriekšējā vīra uzvārdu (jaunais vīrs pieņēma manu meitas uzvārdu)?

A
atbild:
31. augustā, 2022

Ja pareizi saprotu, tad jautājums ir par to, vai bērnam var veidot dubultu uzvārdu, tēva uzvārdam pievienojot mātes uzvārdu.

Saskaņā ar Civillikuma 151. pantu bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134. punkts paredz, ka reģistra ierakstu papildina, ja:

  • bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas (7. apakšpunkts);
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību (8. apakšpunkts);
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (9. apakšpunkts);
  • svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (10. apakšpunkts).

No iepriekš minētā izriet, ka gadījumā, ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam var tikt dots viena vecāka uzvārds, savukārt normatīvais regulējums neparedz veidot jaunu dubultu uzvārdu tikai bērnam (dubults uzvārds bērnam var tikt dots, ja vienam no vecākiem jau ir dubults uzvārds).

Vēršu uzmanību, ka noteikumu 134.7 un 134.8 apakšpunktā minētajos gadījumos bērna uzvārda maiņai ir nepieciešama abu vecāku piekrišana. Otra vecāka piekrišanu minētajos gadījumos var aizstāt bāriņtiesas lēmums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas