E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27012
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai izsolē ir pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2022
Mārcis

Divu dzīvokļu mājas (vektorizēta ēka) 1. dzīvokļa īpašnieks jau vairākus gadus ir miris, bet mantinieki savā valdījumā nokārtojuši tikai zemes gabalu, kas atrodas zem mājas dzīvokļa daļas. Cik saprotu, es kā 2. dzīvokļa īpašniece (ieinteresētā persona) varu lūgt uzsākt mantojuma lietu. Vai pēc mantojuma lietas izbeigšanas man ir pirmtiesības šī īpašuma daļas iegādei valsts izsludinātajā izsolē?

A
atbild:
31. augustā, 2022

Uz likuma pamata nodibinātās pirmpirkuma tiesības ir kopīpašniekiem, ēkas vai zemes īpašniekiem, līdzmantiniekiem, lauksaimniecības zemes nomniekam, pašvaldībām un valstij. Tomēr pirmpirkuma tiesība ir izmantojama tikai pārdošanas gadījumā, savukārt izsole neparedz pirmpirkuma tiesību izmantošanu, jo izsoles mērķis ir saņemt pēc iespējas vairāk līdzekļu, tādēļ tajā var piedalīties visi interesenti.

Civilprocesa likuma 606. panta piektā daļa tikai paredz, ka vienlaikus ar nekustamā īpašuma izsoles sludinājuma nosūtīšanu publicēšanai oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” tiesu izpildītājs paziņo par izsoli parādniekam un piedzinējam, nekustamā īpašuma īpašniekam, apbūves tiesīgajiem, kopīpašniekiem, izņemot tādas dzīvojamās mājas kopīpašniekiem, kura nav sadalīta dzīvokļu īpašumos, hipotekārajiem kreditoriem un personām, kuru labā ierakstītas ķīlas tiesības vai aizlieguma atzīme, ja tādas ir.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas