E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26995
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2022
Sandis

Lūdzam precizēt, vai aizsargjosla, kas sniedzas meža zemē no ūdensobjektiem, saskaņā ar Aizsargjoslas likuma 37. pantu (50 m) tiek attiecināta uz aizsargājamām dabas teritorijām saskaņā ar likumu “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām likumu”? Vai par to pienākas kompensācijas maksājums par mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem meža zemē?

A
atbild:
12. augustā, 2022

Likuma “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” 2. panta 2. un 3. daļa nosaka: aizsargājamās teritorijas ir ģeogrāfiski noteiktas platības, kas atrodas īpašā valsts aizsardzībā saskaņā ar kompetentu valsts varas un pārvaldes institūciju lēmumu un tiek izveidotas, aizsargātas un apsaimniekotas nolūkā:

  • aizsargāt un saglabāt dabas daudzveidību (retas un tipiskas dabas ekosistēmas, aizsargājamo sugu dzīves vidi, savdabīgas, skaistas un Latvijai raksturīgas ainavas, ģeoloģiskos un ģeomorfoloģiskos veidojumus utt.);
  • nodrošināt zinātniskos pētījumus un vides pārraudzību;
  • saglabāt sabiedrības atpūtai, izglītošanai un audzināšanai nozīmīgas teritorijas.

Aizsargājamās teritorijas iedala šādās kategorijās: dabas rezervāti, nacionālie parki, biosfēras rezervāti, dabas parki, dabas pieminekļi, dabas liegumi, aizsargājamās jūras teritorijas un aizsargājamo ainavu apvidi.

Tādējādi, ja jūsu īpašumam ir noteikts īpaši aizsargājamās dabas teritorijas statuss, tad uz to attiecas likums “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”, savukārt, ja runa ir par zemes teritoriju, kas robežojas ar ūdenstilpni, bet kam nav noteikts šāds statuss, tad likumu “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” nepiemēro.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas