E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29088
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Patvaļīga būvniecība un vides piesārņojums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2023
Anna

Labdien! Dzīvoju pilsētas robežās privātmājā, un mums blakus kaimiņi ir tikai vienā pusē. Kaimiņi ir uzcēluši četras siltumnīcas savā īpašumā un nesen iegādājās zemi, kurai ir robeža ar viņu privātīpašumu. Uz šīs zemes viņi ir uzcēluši vēl trīs lielas siltumnīcas, un visas siltumnīcas ir apsildāmas ar koksni vai ko tamlīdzīgu. Viņu siltumnīcas tiek kurinātas visu dienu un nakti ziemā, lielāko daļu no dienas rudenī un pavasarī, pat kādā vasaras naktī. Arī māja kaimiņiem ir apkurināma ar koksni vai ko tamlīdzīgu. Pieņemu, ka privātmājā ūdeni silda kurinot, jo arī vasaras karstākajās dienās ir redzami dūmi.

Kā rīkoties, ja dūmi no siltumnīcām un mājas tik bieži ir mūsu pagalmā, ka nevar atvērt logus pat vasarā? Ziemā palaimējas, ja vējš pūš prom no mājas, bet, līdzko ir bezvējš, mūsu pagalms ir pilns ar dūmiem. Nevaram atvērt logus bez bailēm, ka pēkšņi vējš vai nu norims, vai parādīsies un ka telpas smirdēs. Vasarā pat 30 grādos nevaram atvērt logu, jo pēkšņi no privātmājas parādās dūmi, tāpat arī nevaram pavadīt laiku pagalmā, ja nevēlamies elpot dūmu mākoni. Nevaram izžaut veļu, jo ļoti reti ir diena, kad mūsu sētā nav bijis dūmu. Vai viņu siltumnīcu un mājas kurināšana kopumā nevar tikt uzskatīta kā gaisa piesārņojums? Pilsētā ir likums, kas paredz siltumnīcu skaita ierobežošanu, taču kaimiņi pazīst atbildīgās personas, līdz ar to tiek sveikā cauri, kamēr citi pilsētā ir spiesti siltumnīcas pārcelt uz ārpuspilsētas robežām. Vai ir iespēja kaut ko darīt lietas labā?

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 1.¹ punktu:

“4. sezonas ēka – vienstāva ēka (piemēram, siltumnīca, nojume, lapene, paviljons, kiosks, kafejnīca, pirts), kuras ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un kuru nojauc līdz minētā termiņa beigām, ietverot nojaukšanas laiku.”

Kā tas izriet no jautājuma, kaimiņu zemē ir veikta būvniecība (patvaļīga būvniecība), izbūvējot siltumnīcas. Ņemot vērā jautājumā minēto, siltumnīcas pirmšķietami nav klasificējamas kā pagaidu būves vai sezonas ēkas, jo to kalpošanas laiks ir ilgāks par vienu gadu un tās netiek nojauktas. Siltumnīcas tiek apkurinātas, t. i., ir izbūvēti apkures elementi. No minētā izriet, ka siltumnīcu izbūvēšanai īpašniekam bija nepieciešams sagatavot būvniecības ieceres dokumentus un tos saskaņot būvvaldē. Veicot būvniecības dokumentācijas izstrādi un saskaņošanu, jāņem vērā arī būvju iedalījums grupās, ko nosaka būvniecības sarežģītības pakāpe un iespējamā ietekme uz cilvēku dzīvību, veselību un vidi (attiecīgi būvei izvirzāmās prasības), saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” pirmo pielikumu.

Tādējādi saistībā ar patvaļīgi veiktu būvniecību, kas cita starpā rada ietekmi uz vidi, jums ir tiesības vērsties vietējā būvvaldē un Valsts vides dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas