E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28675
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Mobilo sakaru bāzes staciju ierīkošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2023
Viktors

Labdien! Uz četrstāvu dzīvojamās ēkas jumta ir uzstādīta mobilo sakaru bāzes stacija. Kādā minimālā attālumā no šīs mājas var uzstādīt citu līdzīgu staciju? Vai pastāv attāluma ierobežojumi no bāzes stacijas uz jumta līdz dzīvojamai telpai, kas atrodas zem šī jumta?

A
atbild:
20. februārī, 2023

Elektronisko sakaru inženierbūvju uzstādīšanas kārtību nosaka MK noteikumi Nr. 501 “Elektronisko sakaru inženierbūvju būvnoteikumi”. Minēto noteikumu 6 2 punkts noteic, ka mobilo sakaru bāzes stacijas ierīkošanai piemēro paziņojumu par būvniecību. Savukārt 6 4 punktā noteikts –, lai veiktu šo noteikumu 6.2 2., 6.2 3., 6.2 4. vai 6.2 5. apakšpunktā minētos būvdarbus, būvvaldē vai birojā iesniedz paziņojumu par būvniecību (1. pielikums). Paziņojumam par būvniecību pievieno ar valsts akciju sabiedrību “Elektroniskie sakari” saskaņotu (akceptētu) būvspeciālista vai atbilstoši šo noteikumu 9.1 punktā minētā radioamatiera būvniecības informācijas sistēmā apstiprinātu elektronisko sakaru tīklu antenu, radioiekārtu, apraides raidītāju un mobilo sakaru bāzes staciju ierīkošanas tehnisko projektu. Iesniegto tehnisko projektu valsts akciju sabiedrība “Elektroniskie sakari” izskata un saskaņo (akceptē) būvniecības informācijas sistēmā šo noteikumu 29.30. un 31. punktā noteiktajā kārtībā. Pēc mobilo sakaru bāzes staciju, radioraidītāju vai televīzijas raidītāju būvdarbu pabeigšanas būvniecības ierosinātājs būvniecības informācijas sistēmā pievieno šo noteikumu 39. punktā minētos mērījumus un Veselības inspekcijas izvērtējumu.

Papildu prasības ir paredzētas arī iepriekš minēto noteikumu 20. pantā.

Radioiekārtu un antenu, mobilo sakaru bāzes stacijas un apraides raidītāju ierīkošanas projektā papildus noteikumu 19. punktā minētajiem dokumentiem ietilpst:

20.1. tehniskās apsekošanas atzinums par izmantotās būves tehnisko stāvokli, ja bāzes stacija tiek uzstādīta uz esošas ēkas, torņa, masta vai būves nesošajām konstrukcijām vai nesošajiem elementiem;

20.2. antenu mastu vai balstu stiprināšanas risinājumi;

20.3. uzstādāmo antenu un radioiekārtu novietojuma plāns, norādot antenas ģeogrāfiskās koordinātas;

20.4. valsts akciju sabiedrības “Elektroniskie sakari” izsniegta radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļauja vai norāde uz koplietojuma frekvences piešķīruma izmantošanu;

20.5. antenu izstarotās jaudas un tās virziendiagrammas parametri;

20.6. antenas izstarotā elektromagnētiskā lauka intensitātes novērtējums piegulošajā zonā.

Tādējādi, ja jums rodas jautājumi saistībā ar konkrētas mobilo sakaru antenas ietekmes radīšanu uz mājas iedzīvotājiem, jums jāvēršas valsts akciju sabiedrībā “Elektroniskie sakari” ar lūgumu sniegt informāciju par attiecīgās antenas ietekmi uz vidi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas