E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26907
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Artūrs

Labdien! Es īrēju no pašvaldības zemi, uz kuras nodarbojos ar lauksaimniecību. Vēlos zemi izpirkt, bet pašvaldībā man apgalvo, ka jārīko izsole. Vai tiešām man kā īrniekam nav priekšrokas uz zemes izpirkšanu? Paldies.

A
atbild:
28. jūlijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

No Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā 3. panta otrās daļas izriet, ka pašvaldības īpašuma atsavināšanas pamatveids ir mantas pārdošana izsolē.

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” likuma 30.2 pants noteic, kam ir pirmpirkuma tiesības uz lauksaimniecības zemi. Ja zemes īpašnieks pārdod viņam piederošo lauksaimniecības zemi, pirmpirkuma tiesības uz to ir zemes nomniekam un Latvijas zemes fonda pārvaldītājam, ievērojot šā panta otrās, trešās un ceturtās daļas nosacījumus.

Pirmpirkuma tiesības var izmantot šā likuma 28.1 panta pirmajā daļā minētā persona, kura nomā pārdodamo lauksaimniecības zemi un zemes nomas līgumu reģistrējusi pašvaldībā vismaz gadu pirms darījuma noslēgšanas dienas vai kura nomā pārdodamo lauksaimniecības zemi un kurai pirmpirkuma tiesības uz zemi pielīgtas un reģistrētas zemesgrāmatā.

Ja zemi nomā vairākas personas, kas atbilst šā panta otrās daļas nosacījumam, tās rakstveidā vienojas par pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību. Ja vienošanās nav panākta, pirmpirkuma tiesības ir šā likuma 28.1 panta pirmajā daļā minētajai personai, kura nomā pārdodamo lauksaimniecības zemi un kurai pirmpirkuma tiesības uz zemi pielīgtas un reģistrētas zemesgrāmatā.

Ja šā panta otrajā daļā minētās personas nav vai ja zemes nomnieki nav vienojušies par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, ievērojot šā panta trešo daļu, vai zemes nomnieks, kuram pirmpirkuma tiesības uz zemi pielīgtas un reģistrētas zemesgrāmatā, pirmpirkuma tiesības neizmanto, pirmpirkuma tiesības uz atsavināmo lauksaimniecības zemi var izmantot šā likuma 38. panta pirmajā daļā minētā Latvijas zemes fonda pārvaldītājs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas