E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2690
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Par piemaksu pie invaliditātes un vecuma pensijas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2013
MAREKS GURECKIS

Labdien. Man ir tāds jautājums. Mans tēvs ir 1.grupas redzes invalīds, viņam ir vecuma pensija. Kad mēs aizgājām uz VSAA, mums atbildēja, ka paliek vecuma pensija, nekādas piemaksas nepienākas.

A
atbild:
26. augustā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piemaksu pie pensijas (70 santīmu par  katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1996.gadam) vairs nemaksā pēc 2012.gada 1.janvāra piešķirtajām pensijām. To nosaka likums „Par valsts pensijām”.

Taču šogad likumā ir izdarīti grozījumi, kas paredz, ka invaliditātes pensijas saņēmējiem, kuriem piešķirta vecuma pensija, šo piemaksu maksās, ja piemaksa bija noteikta pie invaliditātes pensijas. Grozījumi stāsies spēkā nākamā - 2014.gada janvārī, bet piemaksas izmaksās, sākot no maija.

Svarīgi, kad ir noteikta invaliditāte. Ja vecuma pensija piešķirta pēc 2012.gada 1.janvāra un tikai pēc tam noteikta invaliditāte, tādā gadījumā piemaksa nav paredzēta.

Likumā paredzētā obligātā pāreja no invaliditātes pensijas uz vecuma pensiju, sasniedzot likumā noteikto pensijas vecumu, un piemaksas piešķiršanas jaunie nosacījumi ir diezgan sarežģīti. Lai uzzinātu un saprastu, vai Jūsu tēvam būs tiesības uz piemaksu (ko paredz likuma grozījumi), Jums tomēr vēlreiz jādodas uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļu un jālūdz speciālistu to paskaidrot. Varat arī griezties aģentūras nodaļā ar iesniegumu, lai Jums sniedz rakstisku atbildi. Tad arī tēvam varēsiet izskaidrot, kā tad īsti ir, lai nebūtu lieku uztraukumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 245 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas