E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26860
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ar administratīvo pārkāpumu nodarītā kaitējuma atlīdzināšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Elvis

Pret mani tika organizēts grupveida uzbrukums, esmu ticis sveikā ar maznozīmīgiem miesas bojājumiem, šī iemesla dēļ policijā tika uzsākta administratīvā lieta, nevis kriminālprocess. Uzbrukuma laikā man tika bojātas brilles, kuras lietoju ikdienā. Bojājums nozīmīgi traucē briļļu lietošanai. Jautāju inspektoram par bojātās mantas atlīdzību. Pretī saņēmu atbildi, ka tas ir iespējams tikai kriminālprocesa ietvaros, vai tā varētu būt?

A
atbild:
24. jūlijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 34. panta otrajai daļai personai, kurai ar administratīvo pārkāpumu nodarīts kaitējums, ir tiesības no pārkāpuma izdarītāja prasīt kaitējuma atlīdzinājumu Civilprocesa likumā paredzētajā kārtībā. Pieprasot atlīdzinājumu civiltiesiskā kārtībā, cietušais ir atbrīvots no valsts nodevas.

Līdz ar to saskaņā ar Civilprocesa likuma 1. panta pirmo daļu jums ir tiesības vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā ar prasības pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu no konkrētās personas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta pirmo daļu prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas, tomēr atbilstoši minētā likuma 28. panta trešajai daļai prasību, kas izriet no personiskiem aizskārumiem, prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas vai pēc aizskāruma nodarīšanas vietas. Vēršoties tiesā, prasības pieteikumā jāiekļauj informācija, kas norādīta Civilprocesa likuma 128. pantā.

Protams, jebkurā laikā jums ir iespēja vērsties pie pašas personas, kura ir nodarījusi minēto kaitējumu, lai ārpustiesas kārtībā savstarpēji vienotos par kaitējuma brīvprātīgu kompensēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas