E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26799
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai atšķiras atbildība par savu nekustamo īpašumu Latvijā, mainot rezidences valsti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2022
Ināra

Vairāk nekā piecus gadus dzīvoju citā valstī (beznodokļu valsts). Esmu šīs valsts rezidente. Joprojām skaitos arī rezidente Latvijā. Man Latvijā pieder nekustamais īpašums, dzīvoklis. Ko es zaudēju, atsakoties no rezidenta statusa Latvijā, vai tas ietekmēs manu īpašumu Latvijā?

A
atbild:
27. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikuma 1036. pantā ir noteikts, ka īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesības pār lietu, ciktāl šīs tiesības nav pakļautas sevišķi noteiktiem aprobežojumiem.

Nekustamais īpašums ir plašs jēdziens, tas var būt gan dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā, gan zemes īpašums, mežs vai  privātmāja. Katram no īpašuma objektiem, piemēram, zemei, kā resursam var būt noteiktas specifiskas prasības. Īpašnieka pienākumi un atbildība nemainās atkarībā no rezidences statusa.

Nodokļa maksāšanas pienākumu nosaka valsts, likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” nav noteiktas atšķirības šīs saistības izpildei.

Pašvaldība saistošajos noteikumos noteic atbildību par nekustamā īpašuma un piegulošās teritorijas uzturēšanu kārtībā. Ja ir jautājumi par savu nekustamo īpašumu, jāsazinās ar pašvaldību, kurā tas atrodas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas