E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26798
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Nodoklis ienākumam no dāvināta nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2022
Rita Dombrovska

Labdien. Pirms gada brālis man uzdāvināja dzīvokli, kurā es dzīvoju. Tagad vēlos to pārdot. Man pieder cits dzīvoklis, kurā esmu deklarējusies. Kādā apmērā man būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis?

A
atbild:
20. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma.

Arī tad, ja nekustamais īpašums ir saņemts kā dāvinājums, pārdodot šo īpašumu, nodoklis no ienākuma jāmaksā, ja vien konkrētajā situācijā nav piemērojams nodokļa atbrīvojums, kādi likumā ir paredzēti vairākos gadījumos. No jūsu situācijas izklāsta izriet, ka nodoklis jāmaksā. (Jo, ja tas nav vienīgais īpašums, tad nodoklis nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.)

Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību, kas nav lielāka par nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu.

Lai samazinātu apliekamo ienākumu, iegādes vērtībā var iekļaut arī izdevumus, kas saistīti ar īpašuma iegūšanu: valsts nodevas par darījuma noformēšanu; par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas naudu; citus līdzīgus izdevumus.

Detalizētāk par nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, izmantojot kādu no saziņas iespējām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas