E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26676
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ar NĪN pārmaksu saprotama arī situācija, kurā NĪN aprēķināts kļūdaini

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2022
Baiba

Mūsu dzimtai piederēja zeme Kalnciemā. Valsts to atdeva atpakaļ. Zeme sadalīta tā, ka man pieder 1/4 no visa zemes gabala. Mana daļa ir iegrāmatota zemesgrāmatā. 3/4 pieder manas mirušās mātes māsai, 20+ gadu laikā zemesgrāmatā tā vēl nav. Es jau 23 gadus dzīvoju ASV un, pirmos gadus esot tur, vieglprātīgi pati neprasīju, kādi nodokļi jāmaksā, un arī paziņojumus nesaņēmu. Bet, kad saņēmu, tas jau bija no tiesu izpildītājas, kas bija aprēķinājusi milzīgu soda naudu un vēl izdevumus viņai par lietas kārtošanu, jo, kā sapratu, Kalnciema pašvaldība nodeva mani kolekcionēšanai. Tūlīt pat atlidoju uz Latviju, Jelgavas tiesā nomaksāju savus tūkstošu parādus bez absolūtas pretenziju celšanas, jo sapratu, ka tā ir mana vaina, ka neesmu interesējusies pati. Nomaksāju kārtējo maksājumu pašvaldībā, viss likās kārtībā un nomaksāts, un es lidoju atpakaļ. Atbraucot mājās (Amerikā), pēkšņi sastingu, jo ievēroju ļoti rupju kļūdu: sākot jau no paša sākuma, visu gadu garumā Kalnciema padome bija pieļāvusi rupju kļūdu: 1/4 zemes nodokļa vietā man bija pieprasīts nodoklis par 1/3. Arī tiesu izpildītāja saņēma naudu ne par 1/4 zemes, bet par 1/3, resp., no manis bija prasīta pārmaksa gadu garumā. Kad par to teicu pārvaldē, man paskaidroja, ka naudu nu varēšot saņemt par pēdējiem 3 mēnešiem, nevis garajiem gadiem. Man tas ir neizprotami, ka tādu kļūdu nepamanīja tie, kas “ievāc” naudu dubultā: kur palika tā nomas maksa par 1/3 Stiļļu zemes Kalnciema pagastā? Jau iepriekš pateicos.

A
atbild:
06. jūlijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši tiesiskās paļāvības principam privātpersona var paļauties, ka iestādes rīcība ir tiesiska un konsekventa. Iestādes kļūda, kuras pieļaušanā privātpersona nav vainojama, nedrīkst radīt privātpersonai nelabvēlīgas sekas.

Tomēr jebkurā gadījumā kļūdas, protams, var tikt pieļautas. Primāri, ja tiek konstatētas kļūdas maksāšanas paziņojumā, nekavējoties jāsazinās ar pašvaldību vai jāiesniedz iesniegums pašvaldībā, lūdzot pārskatīt maksāšanas paziņojumā norādīto nodokļa summu, jo maksāšanas paziņojums ir administratīvais akts, kas apstrīdams viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas (no brīža, kad tas ir uzskatāms par jums paziņotu likumā noteiktajā kārtībā).

Jūsu aprakstītajā situācijā, kurā pašvaldība izmantojusi nepareizu kadastrālo vērtību/domājamās daļas, bet apstrīdēšanas termiņš jau ir nokavēts, piemērojams likuma “Par nodokļiem un nodevām” 16. panta 10. punkts, kas paredz nodokļu maksātāja tiesības pieprasīt pārmaksātās nodokļa summas atmaksāšanu vai novirzīšanu kārtējo nodokļu maksājumu segšanai triju gadu laikā pēc konkrētā nodokļa likumā noteiktā maksāšanas termiņa.

Turklāt Augstākā tiesa savā praksē ir atzinusi, ka nodokļa pārmaksas būtību nevar saprast tik šauri, ka nodokļa pārmaksa nepastāv, ja nodoklis samaksāts saskaņā ar maksāšanas paziņojumu, un uz šāda pamata ierobežot personas tiesības saņemt nodokļa summu, kura budžetā iemaksāta bez pamata, tas ir, neesot attiecīgam pamatojumam likumā. Izvērtējot nodokļu maksātājiem likuma “Par nodokļiem un nodevām” 16. panta 10. punktā noteiktās tiesības pieprasīt pārmaksātās nodokļa summas atmaksu iepretim tiesībām apstrīdēt maksāšanas paziņojumu, priekšroka dodama privātpersonas tiesības un tiesiskās intereses vairāk aizsargājošajai likuma “Par nodokļiem un nodevām” normai, jo saskaņā ar to korekcijas nodokļa aprēķinā, tostarp uz jaunu ziņu pamata, pieļaujamas ilgākā laika posmā, nekā tas būtu iespējams, apstrīdot administratīvo aktu vai lūdzot uzsākt administratīvo procesu no jauna (Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta 23.12.2015. sprieduma lietā Nr. A420560612 (SKA-448/2015) 6. punkts).

Ievērojot minēto, aicinu vērsties pašvaldībā ne telefoniski, bet gan iesniegt pašvaldībā elektroniski parakstītu vai pa pastu nosūtītu pašrocīgi parakstītu iesniegumu, kurā aprakstīta konkrētā situācija un lūgts izdot labvēlīgu administratīvo aktu, ar kuru pašvaldība pārrēķinātu nekustamā īpašuma nodokli par trīs gadu periodu, kurā aprēķinos ir tikusi izmantota nepareizā kadastrālā vērtība/domājamās daļas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas