E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26666
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Ja vecāks nemaksā uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2022
Ziedīte

Labdien. Man ir jautājums par alimentiem. Līdz 18 gadiem alimenti tika maksāti caur valsti. Cik varēja (tēvs), tik maksāja parādu katru mēnesi uz valsts fondu, bet tagad meitai jau ir 18 gadi un mācās, un pieprasa uzturlīdzekļus, bet, ja tēvs nav ar mieru maksāt, kas notiek? Palika 18 gadi, meita dzīvo ar vīrieti, tēvs parādā valstij, un plus vēl ir trīs mazgadīgi bērni, ko uztur pats, cik iespējams, darbu oficiāli nevar meklēt, jo viss tiek iesaldēts un noņemts, mantiskā vērtība arī nekāda nevar būt, jo netiek skatīts, vai ir vēl bērni, viss atņemts! Tāpēc jautājums, ja bērnam palika 18 gadi, vai tiešām nav iespējams apstrīdēt, ka viņš nav ar mieru maksāt?

A
atbild:
22. jūlijā, 2022

Ja meita strādā algotu darbu paralēli mācībām, tad Civillikuma 179. panta izpratnē, bērns vecākam vairs nav jāapgādā, jo bērns to dara patstāvīgi.

Ja bērna tēvs atsakās maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, kurš nestrādā algotu darbu, bērns var vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva vai patstāvīgi vērsties Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu jau pašam pilngadīgam bērnam.

Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja bērns saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 3. panta pirmo daļu turpina iegūt pamatizglītību, vidējo, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā. Attiecīgi, bērna tēvs būs parādnieks fondam par izmaksātajiem uzturlīdzekļiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas