E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26480
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
9
9

Kā var nomainīt mājas nosaukumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2022
Marta

Labdien! Esmu iegādājusies lauku īpašumu. Diemžēl šībrīža mājas nosaukums mūsu ģimenei nepatīk, tāpēc vēlējāmies to nomainīt uz citu, mums personīgāku (kas atbilst MK noteikumiem Nr. 50). Sazinājāmies ar konkrēto pašvaldību, uzrakstījām iesniegumu par īpašuma un adreses maiņu, ko tālāk pašvaldība iesniedza Valsts valodas centrā. Saņēmām atbildi no VVC, ka attiecīgais priekšlikums tiekot noraidīts, jo MK noteikumu Nr. 50 29.3. apakšpunkts paredz, ka šībrīža nosaukums pilnībā atbilst minēto noteikumu prasībām. Vai tiešām mums kā īpašniekiem nav tiesību izvēlēties, kāda nosaukuma mājā vēlamies dzīvot? Vai pastāv iespēja, ka kādai jau esošai mājai būs nosaukums, kas neatbildīs MK noteikumiem, kā rezultātā to varētu nomainīt? Vai ir kādi MK noteikumi, kas paredz, ka mājas īpašniekam ir tiesības nomainīt nosaukumu savam privātīpašumam pat tad, ja šī brīža nosaukums atbilst visiem normatīviem?

A
atbild:
21. jūnijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Adreses piešķiršanu, maiņu vai likvidāciju nosaka vairāki normatīvie akti, skaidro Vasts zemes dienests (VZD). Ministru kabineta noteikumi Nr. 455 “Adresācijas noteikumi” nosaka vispārējos adresācijas sistēmas pamatprincipus: adrešu piešķiršanu un tās reģistrēšanu Valsts adrešu reģistrā. Šo noteikumu 58. punkts noteic, ka pašvaldība, piešķirot adresi, visus nosaukumus veido atbilstoši Valsts valodas likumā noteiktajām prasībām un ievērojot vietvārdu informācijas noteikumos minētos nosacījumus.

Ja persona vēlas mainīt piešķirt sev piederošai zemes vienībai, ēkai vai telpu grupai adresi vai mainīt to, tad ir jāvēršas pašvaldībā, skaidro Valsts zemes dienests.

Saņemot pieteikumu par jaunas adreses piešķiršanai vai maiņu, pašvaldība to izvērtēs un pozitīva lēmuma gadījumā iesniegs Valsts valodas centrā (VVC) lēmuma projektu par izvēlēto nosaukumu. Savukārt VVC izvērtēs, vai personas izvēlētā un pašvaldības apstiprinātā adrese atbilst Valsts valodas likuma un vietvārdu informācijas noteikumos minētajiem nosacījumiem.

Pašvaldība pēc pozitīva lēmuma saņemšanas no VVC nosūtīs lēmumu par adrešu piešķiršanu VZD, kas adresi reģistrē Valsts adrešu reģistrā.

Lauku māju nosaukumus iespējams mainīt tikai tad, ja tie neatbilst vietvārdu informācijas noteikumu prasībām: nav labskanīgi, neiekļaujas latviskajā kultūrvidē vai neatbilst attiecīgā kultūrvēsturiskā novada tradīcijām, skaidro Valsts valodas centrs. Tos nav iespējams mainīt pēc īpašnieka vēlmes vai patikas. Šī iemesla dēļ reizēm rodas domstarpības, jo ne visi īpašnieki šādu prasību izprot un akceptē. Tomēr viņiem ir tiesības apstrīdēt pašvaldības pieņemto lēmumu par atteikumu piešķirt izvēlēto nosaukumu.

Tātad, ja iepriekšējais lauku īpašuma nosaukums nepatīk, tā īpašnieki nevar brīvi izvēlēties jaunu nosaukumu. Pašvaldība piešķir vai maina mājas nosaukumu, tikai pamatojoties uz VVC atzinumu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas