E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26360
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Vai var vērst piedziņu uz laulātā atsevišķo mantu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2022
Elīna

Labdien! Ja mans vīrs ir uzturlīdzekļu parādnieks un es saņemu nekustamo īpašumu mantojumā vai dāvinājumā, vai tas tiks apķīlāts?

A
atbild:
31. maijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu, tai skaitā manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā. Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemes grāmatās.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 570. panta pirmo daļu tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz laulāto kopmantu.

Civillikuma 89. pants noteic, ka katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu.

Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja nekustamais īpašums tiks iegūts mantojuma vai dāvinājuma ceļā atbilstoši Civillikuma 91. pantā noteiktajam, tā visdrīzāk būs laulātā atsevišķa manta, līdz ar to tiesu izpildītājs uz to piedziņu vērst nevarēs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas