E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26323
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var saņemt citam adresētu pasta sūtījumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2022
Jevgēnija

Uz pastu ir atnākusi vēstule vecmātei, ko nav iespējams izņemt viņas vietā: nav uztaisīta pilnvara. Oma vairs nav rīcībspējīga, atrodas aprūpē pansionātā. Pirms iekļūšanas pansionātā bija atbraucis sociālās aprūpes darbinieks, lai konstatētu rīcībnespēju. Teorijā tieši šo dokumentu arī saņēmām pastā: apstiprinājumu. Vai ir kāds veids, kā saņemt vēstuli bez pilnvaras?

A
atbild:
25. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls
VAS "Latvijas pasts"
Gundega Vārpa, Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja

Pats par sevi fakts, ka persona atrodas pansionātā, nenozīmē, ka persona nav rīcībspējīga, turklāt sociālās aprūpes darbinieks nevar konstatēt rīcībnespēju.

Personas rīcībspējas ierobežošana un aizgādnības nodibināšana notiek tikai ar tiesas spriedumu. Pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā tiesa to nosūta bāriņtiesai – aizgādņa iecelšanai. Ja tiesiski rīcībnespēja nav konstatēta un apstiprināta, tad personai ir tiesības un iespēja pieaicināt notāru pilnvaras noformēšanai.

Ierakstītu sūtījumu (sūtījums, par kura saņemšanu nepieciešams paraksts), kas adresēts personai, kurai ir ierobežota rīcībspēja, var saņemt bāriņtiesas iecelts aizgādnis vai ar tiesas lēmumu ieceltais pagaidu aizgādnis, informē VAS “Latvijas pasts” Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa.

Jāpiebilst, ka no jūsu jautājumā izklāstītās situācijas nav secināms, ka vecmammai ir iecelts aizgādnis. Jūs esat kārtojuši tuvinieka ievietošanu pansionātā, tātad sazinājušies ar sociālo dienestu. Sociālajā dienestā un arī pansionātā varat interesēties, vai viņi ir sūtījuši vecmammai kādu informāciju, kura nav paziņota tāpēc, ka viņa nav norādītajā adresē, bet uzturas citā vietā – pansionātā.

Dzīvesvietas deklarēšanas likumā noteikts: persona, kura, pamatojoties uz pašvaldības lēmumu, ievietota veco ļaužu pansionātā citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, saglabā reģistrāciju iepriekšējā dzīvesvietā, un veco ļaužu pansionāta adresi norāda kā papildu adresi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas