E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26283
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par piespiedu izpildes līdzekļiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2022
Laila

Labdien! Situācija sarežģīta. Vīramātes meita paņēmusi ātros kredītus uz mātes vārda. Neatdeva. Iesaistījušies ir parāda piedzinēji. Vīramāte tic, ka meita maksā, bet nāk vēstules ar atgādinājumiem, tātad domāju, ka tomēr nemaksā. Dzīvojam kopā ar vīramāti vienā mājā, īpašnieks ir vīratēvs (īpašums iegādāts laulībā). Biedē fakts, ka, iesaistoties tiesu izpildītājiem, varam palikt bez mājas, kurā dzīvoju arī es ar ģimeni. Jautājumi vairāki. 1. Vai tiesu izpildītāji var atņemt māju? Īpašumā ir arī zeme un mežs (vairāki hektāri). Vai primāri ieķīlā māju vai citu nekustamo īpašumu, ja nav kustamās mantas? 2. Vai meita, kura ir paņēmusi ātros kredītus uz mātes vārda, šajā gadījumā vispār var veikt kredīta atmaksu parāda piedzinējam, vai tas jādara kredītņēmējam (mātei)? Vienam kredītam māte ir bijusi galvotājs pirms 10 gadiem. Šobrīd parāda piedzinēji arī sūta vēstules par nepieciešamo atmaksu. Vīramāte ir pensionāre. Pensija 300 eiro. Visvairāk baidos, ka paliksim ar bērniem bez mājas, kurā dzīvojam. Paldies!

A
atbild:
14. jūnijā, 2022

Piedziņu vērš uz fiziskās personas mantu, kā arī šīs personas daļu kopīpašumā un laulāto kopmantā, kā arī likumā noteiktajos gadījumos – uz laulāto mantas kopību.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 557. pantam tiesu izpildītāja rīcībā ir šādi piespiedu izpildes līdzekļi:

  1. piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, tai skaitā mantu, kas atrodas pie citām personām, un bezķermeniskām lietām, tās pārdodot;
  2. piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām (darba samaksu, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem);
  3. piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu, to pārdodot;
  4. piedziņas vēršana uz parādnieka apbūves tiesību, to pārdodot;
  5. tiesas piespriestās mantas nodošana piedzinējam un ar tiesas spriedumu uzlikto darbību izpildīšana;
  6. spriedumā norādīto personu un mantu izlikšana no telpām;
  7. ievešana valdījumā;
  8. bērna nogādāšana atpakaļ uz valsti, kurā ir viņa dzīvesvieta;
  9. citi līdzekļi, kas norādīti spriedumā.

Tiesu izpildītājs piedziņu uz parādnieka nekustamo īpašumu var vērst tad, ja, piemērojot citus piespiedu izpildes līdzekļus, piedzinēja prasījumu saprātīgā termiņā nav iespējams apmierināt, bet jāņem vērā, ka šāda kārtība neattiecas uz tādu parādu piedziņu, kuri nodrošināti, ieķīlājot attiecīgo īpašumu (Civilprocesa likuma 570. pants).

Līdz ar to gadījumos, kad parāda dzēšana ir problemātiska, pastāv iespēja, ka tiesu izpildītājs piedziņu vērš uz nekustamo īpašumu (ja nekustamais īpašums ir ieķīlāts, tad uz to piedziņu var vērst uzreiz).

Tā kā jautājumā nav minēts, kādas ir jūsu vīramātes laulāto mantiskās attiecības, tad varu sniegt vispārīgu atbildi.

Ja tiesu izpildītājs vērš piedziņu uz nekustamo īpašumu, tad jāņem vērā, ka piedziņa notiktu uz visu parādniekam piederošo nekustamo īpašumu (gan māju, gan zemi, gan mežu vienlaicīgi) vai arī uz attiecīgo parādniekam piederošo kopīpašuma vai laulāto kopmantas daļu, savukārt, ja nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta (piemēram, pieder vīramātes laulātajām un zemesgrāmatā ir atzīme par to, ka tā ir viņa atsevišķa manta), tad tiesu izpildītājs uz to nevar vērst piedziņu, lai piedzītu otra laulātā parādsaistības.

Parādu var atmaksāt arī cita persona galvenā parādnieka vietā, bet vēršu uzmanību, ka tiesa, pieņemot lēmumu par parāda piedziņu, ņems vērā noslēgtos līgumus, un, piemēram, var būt, ka piedziņa tiek vērsta gan uz mātes, gan arī meitas mantu vienlaikus (piemēram, ja kādam parādam meita ir galvenā parādniece, bet māte ir galviniece).

Ja meita ir veikusi prettiesiskas darbības, piemēram, bez mātes ziņas prettiesiski uzņēmusies saistības mātes vārdā, tad māte var vērsties ar iesniegumu policijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas