E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26282
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Mutvārdu vienošanās kā līgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2022
Artūrs

Labdien! Biju iedevis fiziskajai personai saremontēt mašīnu: metināt, krāsot, špaktelēt. Viņš izņēmis salonu ārā, par to tika samaksāts pēc vienošanās uz vietas, viņš esot izteicies: vajag materiālam naudiņu, lai man būtu, no kā pārtikt, es sāku ar 1000 eiro. Vienojāmies, aizbraucu uz bankomātu, noņēmu naudiņu, pagāja laiciņš, sāka ņemt motoru ārā un visu pārējo (atstāja mašīnu bez nevienas skrūvītes), esot nopircis materiālu, ar ko strādāt, bet čekus nepaņēma, pēc neilga laika paprasīja avansu 500 eiro, paskaidrojot, ka tie steidzīgi vajadzīgi mašīnai. Es pagāju pretī, samaksāju, bet pēc tam, kad iedevu naudu, viņš vairs mašīnai nepieskārās, sūdzoties, ka veselība šobrīd slikta. Es sabildēju mašīnu, pārstāju ar viņu sadarboties, vienojāmies, ka naudiņu atdošot atpakaļ. Bet saprotu, ka neatmaksās ne centa, nevienu papīru par naudas iedošanu neizveidojām. Palika tikai no bankomāta norēķini un bildes, kā arī liecinieki (draugi).

A
atbild:
30. maijā, 2022

Civillikuma 1511. pants noteic, ka līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību (1401. p.).

Civillikuma 1533. pants noteic, ka līgums uzskatāms par galīgi noslēgtu tikai tad, kad starp līdzējiem notikusi pilnīga vienošanās par darījuma būtiskām sastāvdaļām (1470. p.), ar nolūku savstarpēji saistīties.

Ja pēc likuma vai līdzēju vienošanās līgums jāizteic zināmā formā, tad tam piemērojams 1475. pants un turpmākie un 1482. pants un turpmākie panti.

Līdz ar to līgums var būt noslēgts arī mutvārdos.

Kā norādīts jūsu  jautājumā, vienošanās (līguma) faktu var apliecināt liecinieki. No minētā secināms, ka tādējādi ir iespējams pierādīt līguma pastāvēšanas faktu un no tā izrietošās saistības.

Jums ir jāvēršas pie otras puses ar rakstisku pretenziju par naudas līdzekļu atmaksu, norādot termiņu un atmaksas veidu. Ja naudas līdzekļi netiek atmaksāti, tad jums ir tiesības vērsties tiesā, pieaicinot lieciniekus, kas varētu apliecināt jūsu izteikto apgalvojumu pamatotību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas